Världens rikaste personer genom tiderna

Visst är det väl så att vi gärna beundrar de människor som är förmögna? Det ska vi ta reda på här nedan genom att lista de 10 rikaste personerna som någonsin funnits.

10. Cornelius Vanderbilt

Förmögenhet: 185 miljarder dollar.

Det hände mycket i USA under 1800-talet. En av de kända personer som låg bakom både järnvägsbygge (både före och efter det nordamerikanska inbördeskriget) och upprättande av skeppsvarv var Cornelius Vanderbilt. Han byggde upp en rejäl förmögenhet på den här verksamheten: närmare 185 miljarder dollar. Kända ättlingar till Cornelius Vanderbilt är bland andra Anderson Cooper, ankare för CNN, och dennes mamma Gloria Vanderbilt.

9. Henry Ford

Förmögenhet: 200 miljarder dollar.

Henry Ford är en av de mest kända personerna i USA. Han grundade en stor bilindustri vid namn Ford Motor Co. med avsikt att tillhandahålla bilar till den stora massan. Henry Fords rikedomar var totalt strax under 200 miljarder dollar. Än idag är Ford ett av de ledande bilmärkena, inte bara i USA utan i större delen av världen.

8. Muammar Gaddafi

Förmögenhet: Över 200 miljarder dollar.

Den kontroversielle Gaddafi var härskare över landet Libyen i mer än 42 år, efter att ha lyckats genomföra en kupp år 1969 och ta makten från den dåvarande härskaren kung Idris. Han såg mycket upp till den kände revolutionären Che Guevara och ville på flera sätt efterlikna honom. Han avled i en ambulanstransport. Det sägs att Gaddafi hade en förmögenhet som var värd över 200 miljarder dollar.

7. Vilhelm erövraren

Förmögenhet: Mellan 210 och 230 miljarder dollar.

Vilhelm erövraren var Englands första normandiska kung och styrde landet mellan 1066 och 1087. Hans enorma förmögenhet uppskattades till mellan 210 och 230 miljarder dollar.

6. Jakob Fugger

Förmögenhet: 223 miljarder dollar.

Jakob Fugger var en tysk bankir som byggde sin förmögenhet inom den italienska bank- och textilindustrin under 1400-talet. Fugger hade gruvor i Ungern och Bohemia.

5. Mir Osman Ali Khan

Förmögenhet: 230 miljarder dollar.

Han må vara obekant för många, men faktum är att Mir Osman Ali Khan var mycket rik. Härskaren över staten Hyderabad i Indien lyckades åstadkomma en rikedom på 230 miljarder dollar.

4. Tsar Nikolaj II av Ryssland

Förmögenhet: 300 miljarder dollar.

Den sista ryska tsaren Nikolaj II gick ett grymt öde till mötes när han och hans familj brutalt mördades av revolutionärerna år 1918. Det här var slutet för familjen Romanov som härskare över Ryssland.  Den ryska ortodoxa kyrkan gjorde Nikolaj II till ett helgon och han är därmed det rikaste helgonet i mänsklighetens historia.

3. Andrew Carnegie

Förmögenhet: 310 miljarder dollar.

Stålindustrin i USA vid 1800-talets mitt var mycket lönsam, något som Andrew Carnegie fick erfara. Han föddes i Skottland och kom till USA med familjen under sent 1840-tal. Grundandet av företaget U.S. Steel Corp. skulle visa sig göra honom otroligt rik.

2. John D Rockefeller

Förmögenhet: 340 miljarder dollar.

Namnet Rockefeller är mycket känt i nordamerikansk historia.  Han levde onekligen ett rikt liv och grundade under sin livstid två universitet: Rockefeller University och University of Chicago.

1. Mansa Musa I

Förmögenhet: 400 miljarder dollar.

Den allra rikaste personen i världshistorien är Mansa Musa, kejsare i Mali som föddes år 1280 och avled 1337. En av de här moskéerna kan hittas i Timbuktu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *