VÄRLDEN

Känner du till världens mest talade språk | visuell kapitalist

Har du undrat över vad som är världens mest talade språk?

Det finns nästan 7000 språk i över hela världen. Det talas 230 språk i Europa, men nästan 2 000 i asiatiska länder. I Papua Nya Guinea, med en befolkning på knappt 3,9 miljoner, finns det mer än 830 olika talspråk! Så vilket är det mest talade modersmålen i världen.  Är dessa språk de mest inflytelserika?

Här listar vi världens mest talade språk.

10. Indonesiska

Indonesiska talas av cirka 200 miljoner människor på jorden. Det gör språket till världens tionde mest talade språk. Av dessa har uppskattningsvis 43,5 miljoner språket som sitt modersmål varav majoriteten bor i Indonesien.

9. Portugisiska

Namnet kommer från ”Portugal”, namnet kommer från Porto, den näst största staden i landet. De allra flesta Lusophones bor i Brasilien, där det finns mer än dubbelt så många Lusophones som i resten av världen! 
Tvekar du mellan den brasilianska versionen eller den portugisiska versionen?

8. Ryska

Det är det mest utbredda språket med slaviskt ursprung med sina 258,5 miljoner. Ryska är det officiella språket i 4 länder: Ryssland, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. Det är därför det mest talade språket i Europa och har stor vikt vid förhandlingar inom kontinenten. Många människor är intresserade av det trots dess uppenbara svårigheter av turistskäl.

Antal talare (modersmål): 258,5 miljoner människor.

7. Bengali

Det är det officiella språket i Bangladesh och är även det officiella språket i flera stater i nordöstra Indien..

Antal talare (modersmål): 260 miljoner människor.

6. Arabiska

Idag kan vi räkna med cirka 295 miljoner infödda.  Det innebär att de som pratar ett arabisk dialekt inte alltid förstår en som pratar en annan.

5. Franska

Världens femte mest talade språk är franska. Totalt behärskas språket av cirka 278 miljoner av jordens befolkning.

4. Spanska

Det näst mest talade språket i världen, det är det officiella språket i majoriteten av latinamerikanska länder, Spanien och en del av den nordamerikanska befolkningen.

Spanska talas av hela 539 miljoner människor världen över.

3. Hindi
Tänk om vi skulle berätta att du redan kan några ord på hindi? Tja, bungalow, djungel, schampo och pyjamas kommer alla från hindi!

Hindi talas av runt 638 miljoner människor. Framförallt i de centrala och norra delarna av Indien. Av dessa har ungefär 260 miljoner språket som sitt modersmål.

2. Mandarin/Kinesiska

Världens näst mest talade språk är Mandarin.

1. Kina 2. Taiwan 3. Singapore 4. Indonesien 5.Malaysia.

1. Engelska

Fortfarande ingen överraskning på fösta plats. Det är det internationella språket du inte kan klara dig utan om du vill bli förstådd runt om i världen. Detta beror på år av kolonialism i olika delar av världen och dominansen i amerikansk kultur och ekonomi idag.