FAKTA

Topp 10 av dom bästa museer i Stockholms

Stockholm är den stad med flest museer i Sverige. Utifrån det har vi valt ut våra topp 10 favoriter.
Svenskar gillar museer. År 2021 kommer det att finnas cirka 12 miljoner museibesök i Sverige. Och under 2019 (före pandemin) skapades mer än dubbelt så många. Vi gillar också museer. Museer erbjuder ett enkelt sätt att lära sig nya saker, precis som vår hemsida syftar till att göra. Många riktar sig till barn och är gratis att komma in. De flesta museerna finns i Stockholm och jag har plockat ut de bästa av dem. Vårt främsta krav på museer är att de ska vara roliga och lärorika för hela familjen. Vissa museer är därför uteslutna från listan. Enligt vår mening är Stockholms bästa museer.

10. ABBA The Museum

ABBA The Museum är ett av Stockholms nyare museer och visar, som namnet antyder, upp popgruppen ABBAs framgångssaga. Scenkostymer, fotografi, guldskivor, musikinstrument, interaktiva ögonblick och mycket mer för inbitna fans. Inträdesavgift. Biljetter måste köpas i förväg.

9. Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet innehåller fotografier teckningar och många modeller relaterade till svensk sjöfarts och marin historia. Samt några av de vackra gamla båtarna. På bilden syns aktern på Gustav III:s lyxyacht Amphion. Gratis inträde!

8. Armémuseum

Lär dig om Sveriges militärhistoria från medeltiden och vilken inverkan kriget har haft på människor genom århundradena på Armémuseet. Här kan man bland annat se gamla vapen soldatuniformer och krigsbyten från trettioåriga kriget Raul Wallenberg. FN-uppdrag under svensk ockupation och svenska under rättelse tjänst kvinnor under andra världskriget. Inträdet är gratis, men det kan tillkomma avgift för specialutställningar.

7. Medeltidsmuseet

I slutet av 1970-talet fanns planer på att bygga ett garage framför parlamentets hus, men det första steget var en utgrävning. Många medeltida artefakter har hittats, inklusive delar av Stockholms gamla stadsmur, rester av hemliga passager från slottet och medeltida kyrkogårdar. Ett underjordiskt medeltida museum byggdes på platsen för att bevara alla fynd. Den innehåller förutom de fasta fynden även andra föremål som berättar historien om Stockholms medeltidshistoria. Inträde till museet är gratis!

5. Spårvägsmuseet

Spårvägsmuseet visar upp historien om Stockholms närtrafik system och dess samling omfattar främst gamla fordon som SL-bussar (bilden), tunnelbanevagnar, spårvagnar, spårvagnar, hästdragna spårvagnar och bussar. De flesta fordon är tillgängliga. Du kan spela tunnelbaneförare om du vill. Barn kan åka mini tunnelbana. Museet öppnade nyligen i en ny anläggning på Gasverket i Norra Djurgårds staden. Fri entré för barn upp till 17 år.

4. Livrustkammaren

Ett klassiskt skol utflyktsmål som kan hålla barnen borta från museer för alltid. Men när du blir äldre och uppskattar musikskatter är det värt att komma tillbaka hit. Här i slottets källare kan du lära dig om monarkins historia genom historiska byggnader som kungliga kläder, kungliga rustningar och kungliga vagnar. Sommaren 2019 invigdes museets nya basutställning. I denna utställning är föremålen (med undantag för vagnen i en annan sal) ordnade i kronologisk ordning, vilket gör det mycket lätt att spåra Gustav Vasas monarki till våra dagar. Det här är Gustav III:s kostym. Det var den han bar när han sköts av Ankerström Karl XII:s sista uniform, med ett skotthål i mössan och blodiga handskar. Efter en omröstning har Livrustkammaren blivit framröstad till ’Stockholms favoritmuseum’ 2022. Gratis inträde!

3. Vasamuseet

Vasamuseet

1628 sjönk kungaskeppet Vasa på sin jungfruresa. 333 år senare har hon återhämtat sig och kan nu ses i vackra Vasamuseet. Hon är bara några hundra meter från där hon låg på havsbotten. 2020 utsågs Vasamuseet till ”Mitt favorit museum i Stockholm” för tredje året i rad. Inträde är gratis upp till 18 år.

2. Tekniska museet

På tekniska museet kan du utforska teknik från dåtid, nutid och framtid. Många av utställningarna innehåller föremål som du kan leka med, vilket gör museet mycket barnvänligt. Tekniska vann bland annat European Children’s Museum Award 2017. Nu finns en jättestor utställning om datorspel! Barn under 7 år kommer in gratis.

1. Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet är också det bästa stället i Stockholm enligt vår mening. Det finns definitivt något för alla i den mäktiga byggnaden. Här kan du lära dig om djur, natur, jord, rymden och människor. Museet rymmer allt från dinosaurie skelett embryon till meteoriter som du kan stryka. I Cosmonova kan du se film på en så stor skärm att du blir åksjuk. Utställningar i museet är gratis men Cosmonova har en avgift.

Artikel tips