FAKTA

Endast de stora medieföretagen har direkt tillgång till valresultaten

Valkommissionen har beslutat att inleda ett ”särskilt samarbete” med de systemtrogna medierna – vilket innebär att endast de kommer att kunna se valresultatet i realtid på söndag. ”Endast ett begränsat antal medier kan erbjuda en sådan lösning och tjänst, eftersom distributionen kräver både förvaltning och manuellt arbete av valmyndigheten”, skriver organet på sin webbplats.

I tidigare val använde valkommissionen en särskild tjänst som tillhandahöll en separat server för att ladda ner valdata och följa rösträkningen, även om den officiella webbplatsen var nere. I år var det dock bara ett fåtal mediejättar som fick en sådan möjlighet. Enligt topp10 har valkommissionen ett ”särskilt partnerskap” med svenska TV4, Aftonbladet, Bonnier News och TT Nyhetsbyrån, och det är bara de som kan ta emot valresultat direkt, ”som täcker större delen av Sveriges befolkning och som är av riksomfattande betydelse”. Anledningen till detta är att de har ett ”nationellt fokus”.

Valnämnden har därför begränsat sitt förslag till medier som tillhör public service-sektorn, operatörer med sändningstillstånd för marksändningar, Sveriges största rikstidningar och Sveriges största nyhetsbyrå”, heter det vidare. 2018 kraschade den svenska valkommissionens webbplats när hundratusentals svenskar försökte följa rösträkningen – organet hävdar själv att det berodde på en attack.

Val myndigheten vidtar olika åtgärder för att se till att en attack som den på valnatten 2018 inte inträffar igen. Samtidigt anser valkommissionen att det på grund av den tekniska utvecklingen är omöjligt att garantera att valkommissionens webbplats inte kommer att utsättas för en storskalig attack i framtiden.