KULTUR & NÖJE

BESTÄLL NU! BÄSTA ROBIN WILLIAMS FILMFRAMTRÄDANDEN

Robin Williams betraktades som en av de största komiska artisterna. Han blev först känd genom standup-komedi och tv-komediserien Mork and Mindy, som drev hans karriär inom underhållningsvärlden. Efter att ha tagit sig in på tv gick han vidare till film, vilket resulterade i några av hans mest minnesvärda och ikoniska roller. Han har etablerat sig som en makalös artist med en stil som är unik för honom och en signatur för varje produktion han landar på, oavsett rollens storlek.

10. Insomnia (2002)

Spänningselementet är riktat så att tittarna ska förstå om hans karaktär är mördaren och hans orubbliga natur är avgörande för att hålla filmbesökarna engagerade i kriminalfilmen, vilket får dem att ifrågasätta om han låg bakom mordet.

9. One Hour Photo (2002)

Hans jobb är att titta på hundratals familjebilder om dagen och han är fascinerad av dem. Han blir farligt förälskad i det unga paret och deras barn, och placerar deras lycka och sociala status på en andlig piedestal. Han har för avsikt att ”bli en av dem”, vilket leder till mörkare sätt att uppnå detta själv.

8. Popeye (1980)

Denna en gång bortglömda musikaliska komedi visar upp kompetensen hos en skådespelare som tidigare spelat ensam i sin genombrottsroll. Williams har fått beröm för att ha tagit det enklaste konstmediet – tecknade serier – och ge det sin egen personlighet. Han gav Popeyes eviga blinkning och leende en liten charm.

7. The Fisher King (1991)

Robin Williams slår sig ihop med Jeff Bridges för att levandegöra en mänsklig berättelse. Kärlek, förlust, personlig undergång och en stark roll i kombination för att upprätthålla Fisher Kings rykte, och det är välförtjänt.

6. Fågelburen (1996)

Robin Williams spelade huvudrollen i denna franska anpassning, som värdesätter karaktär framför action. Hans kemi med Nathan Lane som de två homosexuella artisterna som är involverade i dragscenen är obestridlig. Kanske var rollen skriven för att vara flamboyant och frispråkig, kanske fräck, men skådespelaren visar stor kontroll och återhållsamhet i sitt framträdande.

5. Mrs. Doubtfire (1993)

lady Doubtfire är en av de mest kända filmerna som ofta förknippas med Robin Williams eftersom han spelar en frånskild röstskådespelare som är fast besluten att se sina barn som inte längre är i hans vårdnad. Han tar masken från damen. Doubtfire och spelar barnvakt, anlitad av sin exfru. Direktör Christopher Columbus förklarade att damen inte hade ett officiellt NC-17-snitt.

4. Aladdin (1992)

Robin Williams är det perfekta valet för denna energiska snabbtalande lustiga ande som tillför ännu mer smak och atmosfär till Disneys animerade klassiker Aladdin. Han möter begränsningar som kan hålla honom tillbaka som skådespelare i en liveshow, och kvickheten är lätt tack vare hans röst. Föreställningen gav honom en tredje Golden Globe-vinst, och det med rätta, eftersom rollen var ett påhitt av skådespelarens fantasi.

3. Good Will Hunting (1997)

Tillsammans avslöjar de två personliga hemligheter och delar debatter om meningen med liv och död. Han håller de sedvanliga egenheterna i schack och lyckas därmed dominera filmen fullständigt med en mer subtil stödjande rolltolkning.

2. Good Morning Vietnam (1987)

Good Morning Vietnam var ett fordon som tillät honom att helt återvända till sin annonserade humor och kopplade den till krigets fasor. Filmens premiss och format tillät honom att bryta sig loss och förvandla en varnande krigskomedie till en otrolig tour de force. Good Morning Vietnam gav komikern sin första Oscarsnominering och sin första Golden Globe-vinst.

1. Dead Poets’ Society (1989)

Robin Williams snabba fantasi och engagemang för känslomässiga framträdanden skapade många minnesvärda film ögonblick. Han leder filmen som en engelsklärare som bryr sig mer om sina elever än om politiken i skolan han undervisar.