GEOGRAFI

Danmarks största städer

Danmark är ett skandinaviskt land beläget i Europa, i söder om Norge och sydväst om Sverige. Landet har en total yta på 42,924 kvadratkilometer och en befolkning på 5,8 miljoner. Danmarks invånare har en hög levnadsstandard och landet utmärker sig inom utbildning, hälso- och sjukvård, styrelseformer, medborgerliga friheter och välstånd. Danmark är ett av de minst korrupta länderna i världen, och det är också ett av de länder med den högsta inkomst och inkomstnivå per capita i världen. Därför är danska städer också bland de bästa i världen när det gäller levnadsförhållanden, infrastruktur, hälso- och utbildningsanläggningar och andra relaterade faktorer.

Topp10 lista på Danmark största städer?

10. Horsens

Antal invånare: 50,078

9. Vejle

Antal invånare: 51,183

8. Kolding

Antal invånare: 55,369

7. Randers

Antal invånare: 55,788

6. Esbjerg

Antal invånare: 72,235

5. Frederiksberg

Antal invånare: 95,072

4. Aalborg

Antal invånare: 122,228

Aalborg rankas som fjärde största städerna i Danmark. Denna industri- och universitetsstad ligger i norra Jylland, 118 kilometer norr om Århus. Århus har varit en viktig hamn sedan medeltiden och blev senare ett viktigt industriellt centrum i landet. Arkitekturen i denna stad visar korsvirkeshus som tidigare byggts av rika köpmän. Aalborg är ett viktigt kulturcentrum i landet med många museer, palats, orkestrar, teatrar etc. Aalborgfestivalen i slutet av maj är en av de största festivalerna i Skandinavien.

3. Odense

Antal invånare: 145,938

Odense, Danmarks tredje största stad, ligger på ön Fern, 167 kilometer sydväst om Köpenhamn. Staden och omgivande områden har en lång historia av bosättning i mer än 4000 år. Odense äger några av de stora industrier i området, såsom GASA och Albani Brewery. Turistattraktioner här inkluderar Odense Palace, Odense Theater, Andersen Museum, Odense Symphony Orchestra, etc.

2. Århus

Antal invånare: 237,641

Århus ligger på Jyllands östkust, 187 kilometer nordväst om Köpenhamn, och är en av de största städerna i Danmark. Staden byggdes på 800-talet som en permanent bosättning för vikingarna. Den industriella revolutionen stimulerade den snabba utvecklingen av denna stad, och den är nu den ekonomiska och kulturella kärnan i regionen. Denna stad är en av de 100 bästa konferensstäderna i världen. Århus är en viktig industrihamn och handelscentrum i landet och stora danska företag har sitt huvudkontor i staden. Det är ett viktigt forsknings- och utbildningscentrum och Aarhus universitet är ett stort universitet i landet. Staden är också förknippad med en rik musikhistoria.

1. Köpenhamn

Antal invånare: 1,152,342

Köpenhamn är Danmarks största stad och ligger på ön Sjölands östkust. En liten del av staden ligger också i Amagerön. Köpenhamn grundades på 10-talet som en vikingafiskeby. Sedan dess har staden upplevt flera perioder av upp-och nedgångar och blev äntligen en av de mest utvecklade och lyckligaste städerna i världen under detta århundrade. Staden är hem för flera stora universitet i landet, såsom Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska universitet etc. Det är en av de grönaste städerna i världen och är också känd för att vara cykel vänlig. Kastrup Copenhagen Airport är den största flygplatsen i Norden. Staden har stora attraktioner som Rosenborgs slottsträdgårdar, Tivoli, Statyn av den lilla sjöjungfrun, många restauranger, nattklubbar och museer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *