GEOGRAFI

Norges största städer

Här kommer en lista på de största städerna i Norge? Norges största städer utifrån folkmängd och yta, enligt senaste statistik från Statistisk sentralbyrå (SSB).

10. Tønsberg

Tønsberg är en historisk stad och i tätortsområdet ingår även kommunen Færder. Det är det största tätortsområdet i Vestfold med 52 419 invånare.

9. Ålesund

Ålesund är en av Norges vackraste städer som slingrar sig runt Heisafjorden, Borgundfjorden och Åsefjorden. I tätortsområdet ingår Ålesund och Sula kommun med en total folkmängd på 53 764 invånare. 

8. Porsgrunn/Skien

Porsgrunn/Skien är en dubbelby och tätortsområde som ligger i fylket Vestfold og Telemark. Här bor 93 665 enligt senaste folkräkningen på en yta som sträcker sig 53,12 km².

7. Drammen

Drammen ligger i det norska landskapet Buskerud och har 107 992 invånare. I tätortsområdet ingår även kommunerna Øvre Eiker, Nedre Eiker, Lier, Røyken och Sande. 

6. Kristiansand

Kristiansand är Norges sjätte största kommun med 93 438 invånare. I tätortsområdet bor det 111 634 invånare enligt senaste folkräkningen. Tätorten Kristiansand hade 64 057 invånare 1 januari 2019, vilket innebär nästan en fördublling på ett år. 

5. Fredrikstad/Sarpsborg

Fredrikstad/Sarpsborg är en dubbelstad med 113 732 invånare som ligger i Viken, söder om Oslo.

4. Trondheim

Trondheim är Norges fjärde största tätort med 186 768 invånare. Det är centrum för utbildning och här finns Norges största universitet.

I staden finns även Nordens längsta sammanhängande träbebyggelse, vilket har gett Trondheim smeknamnet som “Trehusbyen”.

3. Stavanger/Sandnes

Stavanger/Sandness är Norges tredje största tätortsområde, som inkluderar kommunerna Stavanger, Sandnes, Sola och Randaberg. Här bor det 225 520 invånare enligt senaste statistik från norska SSB.

På 2000-talet har detta tätortsområde ökat sin folkmängd i snabb takt, mycket tack vare oljeindustrin. Stavanger/Sandnes är beläget i sydvästra Norge och Stavanger kallas ibland för Oljehuvudstaden då det är ett centrum för oljeindustrin i Norge och Europa.

Den norska oljeindustrin har varit en stark bidragande faktor som gjort Norge till ett av världens rikaste länder.

2. Bergen

Bergen är den näst största staden i Norge med 257 357 i sitt tätortsområde, som sträcker sig från Hordvik i norr till Fanahammeren i söder och från Breistein i öst till Drotningsvik i väst.
Under Norges storhetstid var Bergen även huvudstad och residensstad för de norska kungarna. Faktum är att det var Nordens största stad fram tills 1600-talet och Norges största stad fram tills 1830-talet, då Oslo växte förbi Bergen.
De som bor i Bergen är också känd för sin norska dialekt där man uttalar ett flertal norska ord med tungrots-r. Många norrmän tycker att Bergen-dialekten påminner en del om Skånska.

1. Oslo

Oslo är Norges största stad med 1 019 643 invånare, vilket också gör det till en av Nordens största städer. I tätorten ingår Oslo kommun och elva närliggande kommuner, där Askers kommun och Bærums kommun är de mest befolkade utöver Oslo kommun.

På senare år har Oslo blivit känd för sin ambitiösa klimat och miljöpolitik, som också gav utmärkelsen som Europas miljöhuvudstad år 2019 av Europakommissionen.