GEOGRAFI

Tysklands största städer

Mer än 80 städer i Tyskland anses vara stora städer eftersom mer än 100.000 människor bor där. Fyra tyska städer betraktas till och med som metropoler med mer än en miljon invånare. Detta inkluderar Berlin och Hamburg. Men städer i Ruhr-området som Dortmund och Essen är också bland de största städerna i landet. En översikt över de tio största städerna i Tyskland .

De tio största städerna i Tyskland efter invånare

10. Essen

Med cirka 583 250 invånare ligger staden Essen i Ruhr-området på 10: e plats. Essen formas av gruv- och industrihistoria. Särskilt ett landmärke är känt utanför Tyskland: Zeche Zollverein. Den tidigare stenkolgruvan är en UNESCO: s världsarvslista och är hem för flera museer och ett campus för Folkwang Art School.

Företag från industrin, energisektorn och kemisektorn visar sig fortfarande vara ekonomiskt starka i storstaden. Med STEAG, Thyssen Krupp, RWE och Evonik kan Essen tävla med de andra större städerna i rankningen som en affärsplats.

9.Dortmund

Med en befolkning på 588 786 är Dortmund den största staden i Ruhr-området och rankas som nionde i denna stadsranking. Som i många stora städer i Ruhr-området kännetecknas stadsbilden i Dortmund av industri och byggnader från gruvtider, vilket pekar på strukturförändringen i regionen.

8. Leipzig

Med 593,654 invånare är Leipzig den åttonde största staden i Tyskland. Staden i Sachsen blir allt populärare, särskilt bland unga människor. Förutom billiga hyror lockar Leipzig också med en stark kulturell och kreativ scen och förklaras därför också som ”nya Berlin”.

Ekonomiskt drar Leipzig nytta av sitt centrala läge och är därför det logistiska centrumet i Sachsen och de omgivande länderna. De största företagen baserade i Leipzig inkluderar BMW och Siemens.

7. Düsseldorf

Düsseldorf är hem till 612,736 personer och är också huvudstad i delstaten North Rhine-Westphalia. Precis som de andra större städerna i Tyskland, så är Düsseldorf en stad som är rik på historia och kultur.

6. Stuttgart

Stuttgart ligger i Baden-Wurttemberg och har 623,936 invånare. Staden är särskild känd för sin high-tech industri och tyska företag så som Porsche och Mercedes-Benz, som båda har sina huvudkontor i Stuttgart.

5. Frankfurt

Frankfurt är ett viktigt finanscentrum, både nationellt och inom Europa. Staden är också hem åt en av Europas mest trafikerade flygplatser med anslutande flyg till hela världen.

4. Köln

Köln är en annan stad från Nordrhein-Westfalen högst upp i denna stadsranking. Metropolen med 1,08 miljoner invånare är främst känd för turister för landmärken som Kölnerdomen och den rheniska karnevalen. Ur ekonomisk synvinkel är Köln särskilt viktigt inom handel och transport.

3. München

Med cirka 1,5 miljoner invånare är Bayerns huvudstad den tredje största staden i Tyskland. Varje år kommer flera miljoner turister från hela världen till Oktoberfesten eller för att se de många museerna i den bayerska huvudstaden. 

2. Hamburg

Med 1,8 miljoner invånare är Hamburg den näst största staden i Tyskland. Hansastaden är en av de mest populära och vackraste städerna i Tyskland. Metropolen vid Elben är också väl positionerad ekonomiskt.

1. Berlin

Med cirka 3,7 miljoner invånare är den federala huvudstaden Berlin den absolut största staden i Tyskland. Man kan förvänta sig att antalet invånare också kommer att öka de närmaste åren. För trots bostadsbristen och stigande hyror dras särskilt unga människor från Europa till metropolen Berlin.