DJUR & NATUR

Bevisat att Världens Giftigaste Ormar är Inlandstaipan

Här hittar du världens mest giftiga ormar.

Många av oss skulle förmodligen hellre undvika att stöta på en okänd orm i ett främmande land – det är inte precis på topplistan över upplevelser på resan. Vi ger dig en översikt över några av världens mest giftiga ormar och var de bor.

10. Kungskobra

Kungskobran är en favorit för den som gillar ormar som husdjur. Kungskobran hittas främst Indien, Kina och Sydöstra Asien och kan bli upp till 6 meter lång.
Ormens gift kan dock inte jämföras med många andra ormar på den här listan, men det som gör King Cobra så giftig är att den kan släppa ut en stor mängd gift i ett enda bett som är tillräckligt för att döda 20 personer eller till och med en elefant.
Lyckligtvis har kungskobran en tendens att undvika människor. Med detta sagt kan den också bli mycket aggressiva när de känner sig hotade.

9. Belchers havsorm

Många tror att Belchers havsorm är den mest giftiga ormen i världen, men det är svårt att avgöra på grund av otillräcklig forskning om ormen. Det är välkänt att den är extremt giftig med ett lugnt temperament. Det måste klara extremt tryck för att bita ner.

8. Filippinsk kobra

Detta är den mest dödliga varianten av alla kobrar. Den kan spraya sitt neurotoxin på ett avstånd av upp till 3 meter (!) Den filippinska kobran lever i de norra delarna av Filippinerna.

7. Bungarus Candidus

Bungarus multicinctus förekommer främst i Asien. Den är extremt giftig och ett bett från ormen kan döda 24 fullvuxna män.  Denna orm lever främst på ål, fisk, grodor, ödlor och är till och med känd för att äta andra ormar av sin egen art.

6. Brunorm

Den bruna ormen är både extremt giftig, mycket aggressiv och snabb. Den är vanligt i de södra delarna av Australien såväl som delar av Papua Nya Guinea, och det står för ungefär hälften av alla dödsfall orsakade av ormbett i Australien.

5. Bungarus Candidus

4. Skallerorm

Skallormens kännetecken är definitivt dess ”skaller”, som sitter längst bort i svansen och som den vinkar när den känner sig hotad. Skallerormen förekommer i stora delar av Nord, Central och Sydamerika – från Kanada till Argentina och är den giftigaste ormen i dessa delar av världen. Giftet från skallerormen är både giftigt och smärtsamt. Barn skallerormar är de allra farligaste. då de inte kan kontrollera mängden av gift de släpper ut vid ett bett.


3. Dödsorm

Dödsormen är en av världens giftigaste ormar som lever på land. Som många andra giftiga och farliga ormar – lever den i Australien, men förekommer även i Papua Nya Guinea. 

Det som skiljer dödsormen från många andra ormar är att de ofta jagar och dödar andra ormar, till och med några av ormarna i denna lista. Dödsormen attackerar otroligt snabbt, vilket gör den ännu farligare.

Ett bett från dödsormen levererar en rejäl dos nervgift som kan resultera i förlamning och död så snabbt som 6 timmar efter, men vanligtvis tar det längre än så. 

2. Taipan

Giftet från taipan leder till total muskelförlamning och utan motgift är dödligheten nästan 100%. Taipan kan bli upp till 3 meter lång och bor i södra Nya Guinea och i de norra delarna av Australien.

1. Inlandstaipan – världens giftigaste orm

Världens giftigaste orm lever (tack och lov) i torra, oåtkomliga miljöer i centrala Australien. Det sägs att en droppe inre taipangift kan döda upp till 100 vuxna.

REKOMMENDERADE ARTIKLAR PÅ TOPP10 ATT LÄSA