DJUR & NATUR

Världens största spindel är mycket skräckinjagande och fascinerande

Spindlar är mycket skräckinjagande och fascinerande. Vissa spindlar lever enbart i det vilda, medan andra spindlar har dem som husdjur. Dom ser mycket olika ut och är olika farliga, vilka spindlar är egentligen världens största spindlar? Topp10.info har gjort en lista över värdens största spindel som du hitta här under.

10. Brasiliansk vandrande spindel (Banana spider)

Brasilianska vandringsspindeln, som patrullerar i Sydamerikas skogsdjup, är bland de mest giftiga spindlarna på planeten. Dess potent gift kan lamslå eller till och med vara dödligt för små däggdjur och fåglar.

Namnet kommer från deras karakteristiska beteende att ständigt vara på rörelse snarare än att förlita sig på nät för att fånga sitt byte. Deras aktiva jaktmetod ställer dem som ett imponerande rovdjur i deras ekosystem.

Vikt: 25 g Benomfång: Upp till 18 cm Vetenskapligt namn: Phoneutria Kost: Insekter, småfåglar och små däggdjur.

9. Kamelspindel

Kamelspindeln, även känd som solifuge, har flera andra benämningar som vindskorpion och solspindel. Även om dessa namn kan tyda på det, tillhör den inte familjen skorpioner eller spindlar. Snarare är den besläktad med dessa arachnider. Benämningen ”kamelspindel” speglar solifugens förkärlek för torra ökenmiljöer. Det finns över 1 000 arter inom Solifugae-ordningen som räknas som kamelspindlar. Även om de oftast hittas i Utahs södra delar, har de observerats över hela regionen.

8. Pelinobius muticus (King Baboon Spider)

King Baboon Spider, en inföding till Östafrikas gräsmarker, är ett levande bevis på naturens majestät. Dess rödbruna nyans och robusta kropp gör den till en veritabel naturunder.

Namnet reflekterar väl dess majestätiska storlek, och den är ökänd för sitt utmanande temperament och sitt kraftfulla gift. Som mästare på bakhåll använder den sina hålor för att överraska byten som vågar sig för nära.

Vikt: 80 g Benomfång: Upp till 20 cm Vetenskapligt namn: Pelinobius muticus Kost: Insekter, mindre däggdjur och reptiler.

7. Poecilotheria rajaei

Hämtad från de djupa skogarna i norra Sri Lanka går denna tarantel under det inofficiella namnet ”ansiktsstora” och gör ett bestående intryck på den som möter den.

Dess sofistikerade kroppsdesign är inte bara vacker att skåda utan fungerar också som en effektiv kamouflage mot rovdjur. Genom att leva bland träden och vara mest aktiv nattetid erbjuder denna tarantel en intressant inblick i hur djur anpassar sig och överlever i sina miljöer.

Vikt: 70 g Benomfång: Upp till 20 cm Vetenskapligt namn: Poecilotheria rajaei Kost: Främst insekter.

6. Colombiansk jättetarantel (Megaphobema robustum)

Den colombianska jättetarantellen, med sitt mjuka svarta yttre, står som en ikon för den rika spindeldiversiteten i Sydamerika. Dessa spindlar, som främst är bakhållsrovdjur, använder sina djupa hålor för att skickligt fånga sina byten omedvetna.

Ursprungligen från Colombias täta regnskogar, har dessa taranteller länge varit i fokus för både vetenskapliga studier och entusiasthobbyn. På grund av deras undanträngda och grävande beteende är de dock svåra att se i sitt naturliga habitat.

Vikt: 60 g Benomfång: Ungefär 20 cm Vetenskapligt namn: Megaphobema robustum Kost: Huvudsakligen insekter, men ibland även små ryggradsdjur.

5. Grammostola pulchripes (Chaco Golden-knee)

Chaco Golden-Knee Tarantula, som har sitt ursprung i Sydamerikas Gran Chaco-region, kännetecknas av sina distinkta gyllene band längs benen. Tack vare sitt sinnliga temperament och behärskade rörelser har den blivit populär bland nybörjare i tarantelvärlden.

Dess namn inspirerades av de gyllene markeringarna som pryder dess knäleder. I sitt naturliga habitat är de skickliga grävare, byggandes komplexa underjordiska bon för skydd och jakt.

Vikt: 65 g Benomfång: Upp till 20,3 cm Vetenskapligt namn: Grammostola pulchripes Kost: Huvudsakligen insekter.

4. Grammostola anthracina

Brazilian Giant Tawny Red Tarantula, med sin distinkta gulröda nyans, är en framstående representant för tarantelsläktet. Huvudsakligen hemmahörande i Brasilien, har den blivit ett populärt inslag i samlingar av ovanliga husdjur.

Trots dess imponerande storlek är det dess sällskapliga temperament som särskilt charmar tarantelentusiaster.

I det vilda har den en intressant grävande livsstil, vilket gör det möjligt för den att effektivt undvika rovdjur. Som en rovdjursjägare som är mest aktiv nattetid, förlitar den sig på sitt starka gift för att paralysera sina byten, huvudsakligen insekter.

Vikt: Cirka 80 g Benomfång: 23 cm Vetenskapligt namn: Grammostola anthracina Föda: Övervägande insekter.

3. Lasiodora parahybana (The Brazilian Salmon Pink Birdeater)

Denna imponerande tarantel har sitt ursprung i nordöstra Brasilien och utmärker sig med sin distinkta laxrosa nyans. Trots sin storlek växer de med en förbluffande hastighet och uppnår sin fulla storlek inom bara några få år. Även om de ser skrämmande ut, räknas de bland de mest sällskapliga av fågelspindelarterna.

Men när de känner sig hotade kan de kasta urticerande hårstrån från sin mage, vilket kan framkalla hudirritation. Deras lugna natur gör dem till favoriter bland tarantelälskare.

Vikt: Runt 100 g Maximal benlängd: Cirka 28 cm Vetenskapligt namn: Lasiodora parahybana Föda: Huvudsakligen insekter.

2. Giant huntsman

Upptäckt i en laotisk grotta år 2001 gjorde Huntsman-spindeln stort intryck på grund av dess exceptionella benspann. Istället för att skapa nät jagar denna spindel aktivt sitt byte, och utmärker sig med sin snabbhet och attackmetod.

Trots att den har ett formidabelt utseende är den huvudsakligen ofarlig mot människor. Dessa spindlar lever mestadels nattetid och har en förtjusning för insekter och andra små ryggradslösa varelser. Med sin snabba och lätta rörlighet står de ut som ett mästerverk i araknidernas rike.

Vikt: Cirka 167 g Maximal benlängd: Runt 30 cm Vetenskapligt namn: Heteropoda maxima Kost: Diverse insekter. Kannibalism post-parning har noterats.

1. Goliatspindeln (Theraphosa blondi)

Hämtad från de frodiga regnskogarna i norra delen av Sydamerika finner vi Goliathspindeln, den spindel som imponerar mest i både storlek och tyngd. Dess unika namn kommer från en illustration daterad till 1700-talet, där en tarantel syns förtära en kolibri. Men låt dig inte bli vilseledd; fåglar står sällan på dess meny.

Vikt: Kan nå upp till 175 g Maximal benlängd: Cirka 30 cm Vetenskapligt namn: Theraphosa blondi Kost: Främst bestående av maskar, amfibier och större insekter. Fåglar kan ibland vara en del av deras diet.

Uppdaterad 2023-10-05

Rekommenderade artiklar på topp10 att läsaRegion
Världens giftigaste ormarVärlden
Världens längsta ormarVärlden
Världens smartaste hundraserVärlden
Populäraste hundnamnSverige