DJUR & NATUR

Världens smartaste hundraser

Tror du att din hund är väldigt smart? Stanley Coren, professor i psykologi, har genomfört omfattande forskning för att hitta de smartaste hundraserna i världen. Är din hund en av de smartaste hundraserna i världen? Resultaten finns nedan

10. Australian cattledog

Namnet antyder är detta en riktig skönhet från Australien. Rasen skapades för nötkreatur och uppföddes i mitten av 1800-talet genom att korsa fårhundar med vilda dingos. Det första exemplaret anlände till Sverige 1973 och sedan dess har 900 hundar registrerats. Den genomsnittliga livslängden är över 12 år. Det är en hälsosam ras och en av de bästa vallhundar i världen.

9. Rottweiler

Rottweiler kommer från Tyskland. Hundrasen har fått sitt namn efter staden Rottweil i södra Tyskland där det fanns en boskapsmarknad.
Med tiden har rottweiler utvecklats till en utmärkt vakt- och boskapshund. 1907 bildades den första rasklubben för rottweiler. Sedan början på 1900-talet har de använts som polishundar. Den första kullen rottweilervalpar i Sverige föddes 1915.


Rottweiler är en medelstor till stor hund. Den ska ge ett intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Rottweiler har en stor bröstkorg vilket inte bara ger den ett imponerande uttryck utan också en god lungkapacitet. Rottweiler har precis som andra storvuxna raser problem med höfter, knän och ben. Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi förekommer. Rottweilers är inte värmetåliga. Det är inte ovanligt att de snarkar.
Man kan ibland se rottweiler utan svans. Tidigare kuperade man svansen på rottweiler men det är inte längre tillåtet.

8. Papillon

Papillon är en variant av dvärgspaniel som har ett ursprung så tidigt som 1500-talet. Hundarna var väldigt populära vid hoven. Under 1950-talet fick papillon fäste i Sverige. Det var Margita Ströberg som mötte en papillon under en semesterresa i Italien och blev väldigt förtjust.

Hon importerade några hundar från England och satte igång med sin uppfödning. Idag är det här en av de mest populära dvärghundarna i Sverige.
Papillon är en liten hund med en mankhöjd på ca 28 cm. Den har en stolt hållning och ett lätt elegant stegen.
Det här är en utpräglad sällskapshund som är livlig, klok och lättlärd.

7. Labrador Retriever

Labrador retriever härstammar troligen från Kanada. Under 1700- och 1800-talen exporterades många av dessa hundar till Storbritannien. Efterhand utvecklades labradoren till det den är idag.
På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en undersökning 2012/2013 utnämndes labrador retriever till världens populäraste hundras! I Sverige är det den hundras som det finns flest av. (Jordbruksverket)
Labradoren är stark, kompakt och rörlig. Den utstrålar vänlighet och intelligens. Den har riklig underull för att hålla värmen. Svart är den mest vanliga färgen.
Den är social, positiv och vänlig och ofta bra i kontakten med människor och andra hundar. Den är lättlärd, anpassningsbar och tillgiven och med alla dessa egenskaper är den populär i svenska hem.

6. Shetland Sheepdog

Den ursprungliga sheltien var en brukshund som hade en viktig roll på små gårdar på Shetlandsöarna. Hundarnas huvudsakliga uppgift var att hålla ordning på fåren och förutom bra vallningsegenskaper behövde de tåla blåsigt, regnigt och kyligt väder.
Den första Shetland sheepdog kom till Sverige på 1930-talet.


För många är en Shetland sheepdog en Collie i miniatyr. Det stämmer ganska bra som en beskrivning. Den är harmonisk och proportionerlig i sin kroppsbyggnad och rör sig lätt och graciöst. Du kan se Shetland sheepdog i en mängd olika färger. Gemensamt är att pälsen är lång och fluffig. De har en tät mjuk underull och långa täckhår som skyddar mot kyla och väta.
På senare år har det dykt upp miniatyr shetland sheepdog. Det är inte en egen ras eller standard, utan det är hundar som korsats med andra små hundraser eller där man har avlat på små individer som gör att det föds Shetland sheepdog som är mycket mindre än standardmått.

5. Dobermann

Dobermann är en super vacker hund som i Sverige introducerades i början av 1900-talet under det något mindre glamourösa namnet släthårig tysk råtthund. Ursprungligen kommer rasen från Tyskland och sägs vara en föregångare till rottweilern. Det är en mycket energisk hund och passar lika bra som polishund som i en barnfamilj. Den är mycket intelligent och kräver såväl mental träning som ordentlig uppfostran. Dobermann är fortsatt populär i Sverige, men hade sin popularitets-peak under 80-talet.

4. Golden Retriever

Golden retriever är en hundras från Storbritannien. Den härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland. Rasen kom till i slutet på 1800-talet.
Det fanns en efterfrågan på hundar som kunde apportera fågel och småvilt under jakt. Stora fågeljakter var väldigt populärt under senare delen av 1800-talet och att ha en egen stam av goda apportörer gav mycket hög status. Man ville ha en hund som lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet och röra sig bra både på land och i vatten.


1950 kom Golden retriever till Sverige. Mot slutet av 70-talet tog uppfödningen och populariteten fart och hundrasen ökade kraftigt i antal. Idag är det en av de mest populära och vanligast förekommande hundarna i Sverige.
Golden retriever är en medelstor hund. Den ska vara symmetriskt byggd och ge ett kraftfullt och aktivt intryck. Den ska utstråla sundhet och vänlighet.
Golden retrievern har ofta ett bra tålamod med barn och går oftast bra ihop med andra hundar och andra djur. Golden retriever kan därför vara ett bra val som den första familjehunden.

3. Schäfer

Schäfer är en hundras från Tyskland. Hundrasen har ett ursprung från många olika typer av hundar som användes som vakt- och gårdshundar. Efterhand blev den mer anpassad till att valla får och det är också så den har fått sitt namn, schäfer betyder herdehund på tyska.
På slutet av 1800-talet blev aveln mer aktiv för att fortsätta utveckla hundrasens enastående arbetsegenskaper.


Tidigt förstod man att dessa fysiskt starka och lättdresserade hundar lämpade för olika uppdrag inom till exempel krigsmakten och polisen. De började användas som polishundar i Tyskland redan 1901 och några år senare även i Sverige. Det finns berättelser om hundarnas hjältemodiga insatser under 1:a världskriget fram till idag.


Schäfer är en medelstor till stor hund med robust, stark och muskulös kroppsbyggnad.
Färgen är vanligtvis svart med gulbruna eller grå tecken.
Dess mångsidighet har gjort den till en av världens mest populära hundraser. Den används som tjänstehund inom flera olika områden och är också en eftertraktad tävlingshund och familjehund. Med ett bra ledarskap, tillräcklig motion och mental stimulans kan den som de flesta hundar slappna av med familjen i soffan.

2. Pudel

Pudel är en gammal hundras som man har sett på målningar och beskrivna i skrift redan från 1400-talet. Man tror att hundrasen har uppkommit någon gång under medeltiden.
Rasen har en lockig, krusig päls och de fäller inte. Om man ska ställa ut sin pudel kräver det en hel del pälsvård, men det är många pudlar som är helt kortklippta och då blir det väldigt lättskött. Man kan se pudlar som är klippta i den klassiska ”lejonklippningen”. För att underlätta simning när de apporterade i vatten rakades bakbenen, men man lämnade päls runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter.

1. Border Collie

Border collie är en vallhund som kommer från Storbritannien. Hundrasen har anor från 1600-talet. Man tror att de stammar från andra collietyper som bearded collie och scotch collie.
Under 1800-talet växte hundrasen i popularitet bland engelska godsägare. Border collie är förmodligen världens mest använda vallhund.


Border collie är en mellanstor hund, hanarna har en mankhöjd runt 55 cm och väger upp emot 30 kg. Tikarna är oftast lite mindre och lättare. Hundrasen är oftast svart med vita tecken eller trefärgad.
Border collie är en snabb, energisk och uppmärksam hund. Den är mycket arbetsvillig och det är deras arbetsförmåga som ses som det viktigaste hos hunden.
Border collie har stark vallinstinkt och passar sällan att hålla enbart som sällskapshund. De behöver mycket motion och mental stimulans.