DJUR & NATUR

Svamp tips! – Så Sköljer Du Kantareller på Rätt Sätt

Intro: Svampexperten Delar sina Tips

Att skölja kantareller är en diskuterad fråga bland svamp entusiaster. Men enligt svampexperten Monica Holmberg är det absolut inget fel med att skölja kantareller, medan andra typer av svampar kanske inte passar lika bra för denna rengörings metod. Holmberg menar att kantareller kan vara grusiga, vilket gör rengöring i vatten både lämplig och önskvärd.

”Särskilt kantareller kan vara grusiga, och det är det värsta som finns. Smakämnena i svamp är inte särskilt vattenlösliga, så jag tycker att man kan skölja i kallt vatten,” har Monica Holmberg sagt.

Steg-för-Steg Guide: Så Rengör Du Kantareller Effektivt

När du har samlat dina kantareller, bör du först göra en grov rensning redan i skogen. Skär bort den lilla jordiga biten så att den inte följer med hem. Du kan även dela större svampar för att se om de är angripna av larver. Följ sedan dessa steg för en effektiv rengöring:

  1. Förberedelse: Ta bort det värsta skräpet från svamparna om du inte redan har gjort det i skogen.
  2. Mjölblandning: Häll upp kallt vatten i diskhon och tillsätt någon deciliter mjöl i vattnet. Du kan använda vetemjöl, potatismjöl eller maizena.
  3. Sköljning: Lägg i svampen i mjölblandningen och rör runt försiktigt så att du inte skadar svamparna. Mjölet bör dra åt sig skräpet till botten.
  4. Efterbehandling: Fiska upp svamparna och skölj av dem vid behov.
  5. Klar för Stekning!: Nu är dina kantareller rena och redo att användas i dina favoritrecept.

Ytterligare Tips

För dem som föredrar att undvika mjöl finns det andra alternativ. Till exempel går det bra att använda en speciell svampborste eller att helt enkelt skölja svamparna under rinnande vatten.