DJUR & NATUR

Farliga ämnen i en insekt som du inte äta

Det finns vissa insekter som innehåller farliga ämnen som inte är lämpliga att äta för människor. Här är några exempel:

Mätare:

Vissa arter av mätare innehåller cyanidföreningar som är giftiga för människor. Detta gäller särskilt för mätare som lever på växter inom släktet Prunus, som inkluderar exempelvis körsbär, plommon och aprikoser.

Skalbaggar:

Vissa skalbaggar kan innehålla toxiner som är farliga för människor att konsumera. Exempelvis innehåller vissa skalbaggsarter cantharidin, ett giftigt ämne som kan leda till allvarliga hälsoproblem som blåsor och sår i matsmältningskanalen.

Myror:

Många myrarter innehåller myrsyra, som kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner om man kommer i kontakt med dem. Dessutom kan vissa myror, som till exempel den australiensiska bulltanden, ha giftiga bett som kan vara farliga för människor.

Bina:

Honungsbin och andra bin kan ha giftiga gifter i sina giftkörtlar, som de använder för att försvara sig mot hot. Om en person är allergisk mot bin kan detta leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive anafylaktisk chock.

Det är alltid viktigt att vara försiktig när man väljer vilka insekter man ska äta och att undvika att äta insekter som kan innehålla farliga ämnen eller som man är allergisk mot. Om du är osäker på vilka insekter som är säkra att äta, är det bäst att rådgöra med en expert eller att undvika att äta dem helt och hållet.