DJUR & NATUR

Är Du Fascinerad topp 10 Djupaste Sjön I Världen

Är du fascinerad av djupaste sjön i världen. Vi på topp10.info har listat dom djupaste sjöarna i värden. Några av dessa sjöar är mer än 1 000 meter djupa!

10. Lake Matano – 590 meter (Indonesien)

Världens tionde djupaste sjö är Lake Matano som ligger i Indonesien och når 590 meter på sina djupaste delar.

9. Crater Lake – 594 meter (Oregon USA)

Crater Lake, som ligger i Cascade Range i Oregon, är den djupaste sjön i USA. 

8. Great Slave Lake (614 meter) (Kanada)

The Great Slave Lake, i Kanadas nordvästra territorier, är uppkallad efter en grupp Athabascan-talande indianer som kallas Slave eller Slavey. Det är den djupaste sjön i Nordamerika och den näst största sjön i Kanada.

7. 7. Issyk-Kul – 688 meter (Kirgizistan)

Världens sjunde djupaste sjö är Issyk-Kul som är belägen 1602 meter över havsnivån i bergsmassivet Tianshan i Kirgizistan. Arkeologer har hittat spår av en över 2500 år gammal stad på sjöns botten som en gång i tiden tros ha varit en betydelsefull handelsstad.

6. Malawisjön – 706 meter (Mocambique, Malawi, Tanzania)

Malawisjön är en lång, tunn sjö, som sträcker sig över 560 km längs gränserna mellan Moçambique, Tanzania och Malawi (där den vanligtvis kallas Malawisjön). 

5. Lago O’Higgins/San Martin – 836 meter (Argentina, Chile)

Uppifrån ser Lago O’Higgins nästan ut som ett träd utan löv med grenar som sträcker sig år olika håll och och inte alls som man tänker sig att en sjö ska se ut. Sjön som får sin karaktäristiska ljusblå färg från bergets avlagringar har sitt största djup på 826 meter nära glaciären O’Higgins. Sjön som förgrenar sig in i två länder har lika många namn, den heter Lago O’Higgins i Chile och Lago San Martin i Argentina

4. Vostoksjön – 1000 meter (Antarktis)

Den mystiska Vostoksjön ligger under en nästan 4 kilometer tjock glaciär i Antarktis och har varit totalt isolerad i minst 15 miljoner år. Sjön har fått sitt namn från den ryska forskningsstationen Vostok som funnits på glaciären ovanför sjön sedan 1957. Forskare har borrat sig ned genom den tjocka isen och nyligen har man lyckats ta prover från sjövattnet som visat på en rik befolkning av mikrober.

3. Kaspiska havet – 1,025 meter (Iran, Ryssland, Turkmenistan, Kazakstan, Azerbadjan)

Kaspiska havet gränsar till fem länder och är med en yta på 374 000 km² och en volym på 78 200 km3 världens största sjö.

2. Tanganyikasjön – 1,470 meter (Tanzania)

Tangyanikasjön är Afrikas största sötvattenreserv. Från ungefär 200 meters djup och ner till botten finns det knappt något syre vilket för att väldigt få livsformer har möjlighet att leva här.

1. Bajkalsjön -1,642 meter (Ryssland)

Bajkalsjön, i Sibirien, skiljer sig från att vara både den djupaste sjön i världen och den största sötvattensjön, som rymmer mer än 20% av det frysta sötvattnet på jordens yta.

Skribent: Topp10.info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *