DJUR & NATUR

Se Upp För De Giftigaste Svamparna I Skogen

Nu kryllar det av svamp i skogen på många håll i Sverige.

Det finns gott om både karljohan och kantarell.

Men se upp i svampskogen – det finns svampar du absolut ska undvika och några du till och med kan dö av.

10. Panterfläckig flugsvamp

Den innehåller ämnen som påverkar nervsystemet. Symtom kommer ganska snabbt, efter ½ – 2 timmar. Förtäring kan ge yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och i allvarliga fall kramper. Ibland förekommer illamående och kräkningar.

Minst ett par arter flugsvampar och spindlingar innehåller cellskadande gifter som kan orsaka livshotande skador på lever eller njurar.

9. Blek fingersvamp

Denna är en blekt krämvit, relativt stor och knubbig korallfingersvamp som är upp till 15 cm hög och bred.

8. Brun flugsvamp

Den här har gifter som påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående, hjärtklappning och vida pupiller.

7. Röd flugsvamp

Vår röda och ofta vackra svamp, innehåller gift – bl.a. ämnena ibotensyra och muscimol. Dessa gifter påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående, hjärtklappning och hallucinationer. Yrsel, förvirring, oro, sänkt med-vetande och kramper kan uppkomma.

6. Orangebrun giftspindling

Skivor orangebruna, tjocka, relativt glesa. Fot blekgul till guldgul, som äldre med inslag av brunt mot basen. Det lömska giftet heter orellanin och har främst en njurskadande effekt på människor.

5. Stenmurkla

Denna är brun med en skrynklig hatt, och doftar ganska starkt. Växer enstaka eller i små grupper och går att hitta från att snön smält fram till maj-juni.

4. Toppig giftspindling

En av våra farligaste giftsvampar som växer i mossig granskog över hela landet. Giftet i den heter orellanin och kan skada njurarna. Symtomen visar sig 3-7 dagar efter att man ätit svampen, och kan vara brännande törst, trötthet, huvudvärk och smärtor i buk, rygg och muskler. I svåra fall kan det bli nödvändigt med en njurtransplantation.

3. Gifthätting

Det är en liten skivling som luktar och smakar svagt mjölaktigt. Förekommer i hela Sverige och trivs på barrved, lövved, i skog och längs motionsslingor. Innehåller amatoxin, samma gift som finns i lömsk och vit flugsvamp. Väldigt giftig svamp som kan ge njursvikt om man äter mycket av den.

2. Vit flugsvamp

Innehåller giftet amatoxin som skadar cellerna, som den lömska flugsvampen, och kan vara dödlig om man inte får behandling i tid.

1. Lömsk flugsvamp

Det är den giftigaste svampen som finns i Sverige, och växer i ek- och bokskog i södra och mellersta Sverige. Den luktar sött och honungsaktigt. Innehåller giftet amatoxin som skadar cellerna, och kan vara livshotande om man inte får behandling i tid. Bara 30 gram av den lömska flugsvampen räcker för att döda en vuxen man.

Har samma gift i stort som nummer två under här. Hatt 5-12 cm. Hattfärgen kan variera en del, från nästan helt vit till grönaktiga eller grå och ljusbruna nyanser. Skivorna är vita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *