VÄRLDEN

Europas största städer 2024

Som vi alla vet är Stockholm den största staden i Sverige med en befolkning på över en miljon. Om du var tvungen att lista de tio största städerna i Europa under tidspress, hur mycket rätt skulle du få? Du får följande resultat! här nedan!

10. Bukarest

Antal invånare: 1 883 986

Allt fler vill åka till lite mer annorlunda resmål, som Rumäniens huvudstad Bukarest. Jag är väldigt fäst vid Rumäniens natur, väder, människor och såklart maten, säger han.

Resorna till Rumäniens huvudstad Bukarest blir allt mer populära. I höst har bokningarna ökat med 179 procent jämfört med förra året, enligt statistik från Ticket. En anledning kan vara att människor vill uppleva någonting nytt men samtidigt inte flyga allt för långt bort. Om man redan har besökt de klassiska weekendstäderna Berlin, Paris och London så är det lite mer udda resmål i Europa som lockar, dessa kallas även ”second cities”.

9. Minsk

Antal invånare: 1 901 875

Minsk ligger vid Svislatj-floden och är Vitrysslands huvudstad, har 1,9 miljoner invånare och är den nionde största staden i Europa. Efter upplösningen av Sovjetunionen förlorade staden sin status som en av de viktigaste industristäderna i östra gruppen, men Minsk har fortfarande ett stort antal industriprodukter, inklusive maskiner, bilar och arbetsredskap. Efter att Vitryssland förklarade sitt oberoende 1991 blev Minsk huvudstad i landet.

8. Paris

Antal invånare: 2 243 893

Paris är en av de mest besökta platserna i världen och har genom åren fått smeknamn som ljusets stad, modets huvudstad och romantikens huvudstad. Paris lockar allt från barnfamiljer till backpackers och par med en oslagbar kombination av kultur, trender och historia.

En annan sak som gör Paris till en så fantastisk stad är dess matkultur. Oavsett om man äter streetfood i de latinska kvarteren eller på en trestjärnig michelinkrog så får man en smakupplevelse som man kommer att minnas länge. Det räcker med att köpa en baguette och lite ost tillsammans med något billigt vin och bege sig till en park för att smaklökarna ska slå kullerbyttor av lycka. På något sätt smakar allt bättre när man är i Paris.

7. Kiev

Antal invånare: 2 345 023

Unna dig en resa till en av Europas vackraste huvudstäder – Kiev.

Till Kiev åker man för att ta del av kulturen, beskåda vackra sevärdheter, äta gott, förlusta sig på någon av stadens nattklubbar eller uppleva klassisk balett och opera. Här finns flera breda boulevarder, där turister och ukrainare strosar omkring eller njuter av livet på något gatucafé.

Ta gärna en promenad till Frihetsparken med fantastisk utsikt över floden Dnjepr och stadens övriga delar. På Kievs souvenirstråk Andriyivsky Uzviz kan man göra många fynd bland marknadsstånden.

Några av Kievs största attraktioner är Sofia-katedralen och Pecherska Lavra, som är ett komplex av minnesmärken från 1000-talet till 1700-talet.

6. Rom

Antal invånare: 2 867 986

Den eviga staden Rom erbjuder en oslagbar blandning av gammalt och nytt. Historiska kulturskatter slåss om uppmärksamheten med moderna modehus och trendiga barer. Det bästa sättet att lära känna staden är till fots. Rom kryllar av sevärdheter och det kan vara svårt att veta vad man egentligen ska se.

Insprängt bland trånga gränder ligger den berömda fontänen Fontana de Trevi, där Anita Ekberg och Marcello Mastroianni badade i Fellinifilmen ”Det ljuva livet”. I Vatikanstaten ska du besöka Peterskyrkan och se Michelangelos berömda takmålningar i det Sixtinska kapellet. Ja, listan på tidlösa sevärdheter kan göras oändlig och det är inte utan anledning Rom kallas den eviga staden.

På gatorna runt Spanska trappan håller de mest exklusiva butikerna till. Namnen Valentino, Dolce e Gabbana, Laura Biagiotti och Giorgio Armani antyder att här lämpar sig fönstershopping bäst.

I Trastevere, Testaccio och Via Tor Millina kryllar det av barer, klubbar och kaféer och här är nattlivet som intensivast. Ett tips för att få ut det mesta av ditt Rombesök är att göra upp en plan och läsa på inför resan.

5. Madrid

Antal invånare: 3 308 367

Madrid är en av Europas yngsta och modernaste huvudstäder. Det är en livlig stad som är känt för sitt nattliv. På kvällarna går Madridborna från krog till bar för att äta tapas som sköljs ned med spanskt vin. På dagarna kan man uppleva Spaniens mest avancerade kulturliv med fantastiska opera-, teater- och dansföreställningar. Det kommer aldrig vara bara du och staden. Möjligtvis i en hyrd roddbåt i Parque del Retiros konstgjorda sjö. Alldeles för många vill ha sett eller gjort något här. En del vill stå öga mot öga med tavlan Guernica på Centro de arte Reina Sofía eller strosa runt bland Pradomuseets världsberömda konstsamlingar.

Matintresserade finner lyckan i saffransdoftande paella, tapas eller kyld sangria med fruktbitar. Dansintresserade i flamencouppvisning och shoppingtokiga i det enorma utbud av skor och väskor som gjort Spanien känd i shoppingvärlden. En naturlig utgångspunkt för besökare är Puerta del Sol, som är ett torg, en vägkorsning och en metrostation. I närheten ligger de medeltida torgen Santa Ana och Plaza Mayor och slottet Palacio Real. Åt andra hållet finns Paseo del Prado. Väljer du att promenera på Calle Preciados så har du hamnat på Madrids största shoppinggata. Spanjorernas sena vanor är vida berömda. Nattsuddandet gäller i högsta grad Madrid. Det mesta av det sociala livet sker utomhus eller på barer och kaféer.

4. Berlin

Antal invånare: 3 522 342

Berlin håller ställningarna som en av Europas hetaste weekendstäder, vare sig du är ute efter pulserande nattliv, spännande historia, kultur eller god mat och dryck. Författarna bakom böckerna ”55 bästa barerna i Berlin” och kommande ”Historiska Berlin” berättar om sina guldkorn.
Första gången vi reste till Berlin kom vi med skolbuss via Trelleborg–Sassnitz-färjan. Det var 1987, och vi möttes av vakter med hundar och Kalasjnikovs och reste storögt in bakom järnridån och Berlinmuren. Kalla kriget rasade, och ingen trodde att det skulle ta slut. Berlinmuren föll, och världen jublade med de glädjerusiga tyskarna.
I marken finns både muren och tunnlar utmärkta med metall, och längre ner längs gatan står en hel sektion kvar, komplett med vakttorn och dödszon.

3. Sankt Petersburg

Antal invånare: 5 423 397

St Petersburg är konstens och kulturens Mecka. 

Staden bjuder på ett unikt utbud av västeuropeiska konstnärer såväl som ryska mästare. Vi tillbringar en kväll på världsberömda Mariinskijteatern (f.d. Kirovbaletten) och ser en balett eller opera. En kväll njuter vi av en månskenstur på St Petersburgs kanaler, en magisk upplevelse. Som avslutning beger vi oss ut till Pavlovskpalatset i Pavlovsk. Efter besöket rundar vi av med lunch på den eleganta och mycket ryska restaurangen Podvorie.

2. London

Antal invånare: 8 508 876

Med utsikt över London hittar du en kyrka från 1700-talet, ett historiskt palats eller en gammal kullerstensgata på varje glänsande skyskrapa som tar dig tillbaka till Dickens eller Churchills London.

London är centrum för de bästa konstgallerierna och museerna i världen, och de största konstgallerierna och museerna kan besökas gratis. Förundras över världscivilisationens skatter på British Museum, eller beundra världens största samling av dekorativ konst och design på Victoria and Albert Museum. Om du gillar teater, gå till West End of London, där det finns fler scener än Broadway. Alla lyxbutiker finns på fashionabla gator som Oxford Street, Bond Street, Regent Street, Knightsbridge, Westburn Grove, Carnaby Street och Covent Garden. De som gillar retro bör gå till Portobello, Camden, Spitalfields och Brick Lane marknader.

Välkommen till London

1. Moskva

Antal invånare: 12 10 864

Moskva är en av världens dyraste städer att besöka, med världens dyraste hotell och världens bästa tunnelbana.
Korruption, konsumtion, kreativitet, karriär, kostnader – allt detta är en del av Moskva idag. Och det är i muromgärdade Kreml allt börjar – och kanske allt slutar.
Vad du ska göra i en sådan kontrastrik och komplex stad som Moskva beror förstår på hur lång tid du har till ditt förfogande. Några måsten på vägen: Röda torget, Kreml och alla omgärdande historiska byggnader. Ät en picknick i Gorkijparken, eller vid vintertid åk skridskor. Strosa runt på kitschmarknaden Izmajlovi, Moskvas största utomhusmarknad. Ät en pirog från ett stånd på gatan och besök trendiga nattklubbar. Gå på konstmuseer och gallerier, sätt dig på café och läs Moscow Times, bada ryskt bastubad på Sandunovskijbadet, gå på Bolsjojteatern och spisa oförglömligt på Café Pushkin.
Välkommen till Moskva!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *