VÄRLDEN

Mer än 80 spannmålsfartyg har lämnat Ukraina

Men vart har de tagit vägen? Uppgifterna visar att fler än väntat har gått till andra länder.

I augusti exporterades 1,2 miljoner ton spannmål från Ukraina med spannmåls transportörer. Uppgifter visar dock att den största delen av spannmålen inte når fram där den behövs mest. Sedan FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland i juli enades om att säkra spannmåls transporter från tre ukrainska hamnar (Odessa,Tjornomorsk och Pivdennyi) har över 80 fartyg (enligt det ukrainska ministeriet den 4 september) lämnat Ukraina.

Sedan dess har 2 miljoner ton jordbruksprodukter lämnat Ukraina (1,2 miljoner ton i augusti). FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i juli, när avtalet godkändes, att det var ett viktigt steg mot att lindra livsmedelsbristen på Afrikas horn i Östafrika och Mellanöstern. I veckan rapporterades att det första fartyget med humanitärt livsmedelsbistånd har anlänt till Djibouti i Afrika. Ytterligare ett fartyg för livsmedelshjälp är för närvarande på väg till Jemen. Men vart har alla andra spannmåls fartyg tagit vägen?

De flesta fartyg har anlänt till Turkiet

I augusti lämnade 62 fartyg ukrainska hamnar med sammanlagt 1 472 000 ton spannmål och andra jordbruksprodukter. Förutom vete transporterade fartygen majs, solrosolja, korn, sockerbetor, raps, soja och andra produkter. Enligt FN:s uppgifter seglade de flesta av de cirka 20 spannmåls fartygen till Turkiet. Flera fartyg går också till flera europeiska länder. Till exempel exporteras sju fartyg med vete, majs och solrosolja till Italien.

LandFartyg
Turkiet20
Italien7
Egypten5
Rumänien4
Spanien4
Sydkorea3
Nederländerna3
Kina2
Iran2
Israel2
Tyskland1
Frankrike1
Irland1
Grekland1
Indien1
Sudan1
Syrien1
Libanon1
Jemen1
Djibouti1
Antalet fartyg och land

Som framgår av diagrammet ovan kommer och går sammanlagt mer än 20 fartyg från europeiska hamnar, bland annat i Nederländerna, Spanien, Irland och Tyskland. Andra jordbruksprodukter än vete har huvudsakligen exporterats till asiatiska länder som Sydkorea, Kina och Indien.