EKONOMI

De Svenska tomater uteblir i vinter

På grund av de högre energipriserna kommer tomater att vara en bristvara under vintermånaderna. Svenska tomater kommer troligen inte alls att dyka upp i butikerna, eftersom Sveriges två största tomatodlingar tvingas stänga för vintern. Tomater kommer att vara svåra att få tag på i vinter, och även om de finns tillgängliga kommer de förmodligen att vara dyra. Men vi kommer inte att kunna köpa svenska tomater alls, eftersom Sveriges två största tomat producenter har tvingats stänga sina odlingar för vintern. Orsaken till detta är de stigande elkostnaderna.

Skyhöga elpriser i vinter

Tidigare uppgick elkostnaderna till minst 1 miljon kronor i månaden. Mindaugas Krasaukas, platschef för Nordic Greens i Trelleborg, säger till topp10. Med nuvarande priser skulle vi kunna få fem till sex miljoner i månaden. Sveriges näst största tomatodling, Elleholms tomatodling i Mörrum, investerade totalt 7,5 miljoner kronor i belysning förra året för att möjliggöra odling året runt på några av sina anläggningar. Detta visade sig dock inte fungera och redan i december fick hälften av den nya belysningen släckas på grund av elkostnaderna.

– När vi började tända ljuset i oktober började elräkningarna stiga”, säger ägaren Thomas Lilja. Tomatodlingarna i andra länder minskar också. I Finland har Sven Sigg Ab, en av landets största tomat producenter, beslutat att upphöra med produktionen i vinter. Även i Nederländerna kommer grödorna att ligga i träda. Mindaugas Krasaukas tror att produktionen i Spanien och Marocko inte kommer att kunna kompensera för förlusterna i andra grödor.

– Tomater kommer att bli mycket dyrare i vinter, och det kan hända att det inte finns några tomater i butikerna alls”, säger Krasaukas. Kombinationen av höga energipriser med stigande bränslekostnader och gödsel priser kommer sannolikt att slå hårt mot de svenska grödorna, säger Bertil Trulsson, ordförande för Sydgrönt, Sveriges största distributör av frukt och grönsaker.

– ”Jag tror att nästa år kommer att bli svårt, med mycket höga priser på utsäde och plantor. Det kommer att bli ont om alla möjliga saker.