EKONOMI

Sveriges 15 mest inflytelserika familjer, med ett totalt kapital på 2 000 miljarder SEK

Sveriges ekonomiska landskap är djupt präglat av de familjer vars företag dominerar många branscher och vars inflytande är omfattande. Familjer med kända namn som Ericsson, SAAB, Alfa Laval, Securitas, Stena Line och Tele2 har framgångsrika affärsmodeller och ett engagemang som sträcker sig över generationer, vilket har säkrat deras toppositioner inom svensk industri. Är du medveten om att dessa framstående svenska företag har mer gemensamt än bara framgång? De är alla kontrollerade av mäktiga familjer, som betraktas som några av Sveriges mest inflytelserika.

Här är en lista över de 15 mest inflytelserika familjerna i Sverige:

 1. Wallenberg-familjen styr över en förmögenhet uppskattad till 2 000 miljarder kronor, med intressen i företag som Investor, SEB, Ericsson, ABB och Saab.
 2. Lundberg-familjen, med en förmögenhet uppskattad till 1 000 miljarder kronor, har intressen i Lundbergföretagen, Industrivärden, Handelsbanken.
 3. Kamprad-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 600 miljarder kronor, äger bland annat Ikea och Ikano Bank.
 4. Schörling-familjen, värd 400 miljarder kronor, har intressen i företag som Securitas och Hexagon.
 5. Rausing-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 350 miljarder kronor, är involverad i Tetra Pak och Alfa Laval.
 6. Persson-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 300 miljarder kronor, äger bland annat H&M.
 7. Bennet-familjen, med en förmögenhet på 270 miljarder kronor, har intressen i Getinge, Lifco och Elanders.
 8. Douglas-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 160 miljarder kronor, har investeringar i Latour, Securitas och Assa Abloy.
 9. Lundin-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 150 miljarder kronor, äger bland annat Lundin Mining och Lundin Gold.
 10. Ax:son Johnson-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 95 miljarder kronor, äger Axfood och Kicks bland annat.
 11. Paulsson-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 85 miljarder kronor, har intressen i Peab, Skistar, Catena, Fabege.
 12. Stenbeck-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 80 miljarder kronor, är affilierade med Kinnevik, Tele2 och Zalando.
 13. Olsson-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 75 miljarder kronor, har intressen i Stena Line bland annat.
 14. Paulsen-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 70 miljarder kronor, är kopplade till läkemedelsföretaget Ferring.
 15. Bonnier-familjen, med en uppskattad förmögenhet på 40 miljarder kronor, styr över Bonnier Publishing.

Denna lista är sammanställd av Aftonbladet och baseras på offentligt tillgänglig information. Siffrorna är approximativa och individuella personers nettoförmögenheter kan vara lägre än det kapital de kontrollerar.