EKONOMI

Sveriges rikaste personer

Sveriges rikaste personer – Sverige har mer miljardärer och rika än någonsin enligt olika mätningar och rapporter. Här är listan med de 10 rikaste i Sverige just nu.

10. Gustaf Douglas 83år

Förmögenhet: 41miljarder

Gustaf Douglas äger 75 procent av investmentbolaget Latour där båda hans söner sitter i styrelsen.

9. Fredrik Lundberg 69år

Förmögenhet: 47,8 miljarder

Fredrik Lundberg äger Lundbergföretagen som är ett investmentbolag som grundades som en byggfirma. Året var 1944 och grundaren var Fredriks pappa Lars. 1981 tog sonen över bolaget, som i dag är viktiga ägare i flera stora svenska företag som SSAB, Volvo och Ericsson.

8. Bertil Hult 80år

Förmögenhet: 51,2 miljarder

Bertil Hult hoppade 1965 av studierna i Lund för att starta ett företag som skulle arrangera språkresor till England. 54 år senare driver hans företag EF (Education First) online utbildningar, au pair-verksamhet och arrangerar utbildningsresor i 50 länder.

7. Antonia Ax:son Johnson 77år

Förmögenhet: 57 miljarder

Som ägare till Axel Johnson Group är Ax: Son Johnson och hans familj bland de tio rikaste i Sverige. Antonia tog över som ledare inom detta område 1982 och överförde ansvaret till sin dotter Caroline Berg 2015. Företag inom detta område inkluderar Åhléns, Kicks, Dustin och Axfood.

6. Melker Schörling 74år

Förmögenhet: 59 Miljarder

Från 1987 till 1992 var Melker Schörling VD för Securitas och genomförde en större expansion av företaget. Därefter blev han VD för Skanska, och sedan han lämnade 1997, har han varit dedikerad till styrelseuppgifter och heltidsinvesteringar. Hans moderbolag, Melker Schörling AB, innehar för närvarande aktier i mätteknikföretaget Hexagon, låstillverkarna Assa Abloy och Securitas. På grund av dålig hälsa lämnade Schörling alla positioner i företaget 2017.

5. Frederik Paulsen 70år

Förmögenhet: 64,9 Miljarder

Frederik Paulsen ärvde medicin företag Ferring från sin pappa, som flydde från Tyskland efter Hitlers maktövertagande. När Frederik tog över företaget 1983 hade det en årlig intäkt på 141 miljoner kronor. I dag är den siffran nära 17 miljarder. Ferring har fler än 6 500 anställda och har verksamhet i nästan 60 länder. Företaget grundades i Malmö och hade länge hela sin verksamhet i Öresundsregionen, men i början av 2000-talet flyttade huvudkontoret till Lausanne i Schweiz.

4. Kirsten Rausing 69år

Förmögenhet: 91 Miljarder

Kirsten Rausing är inte den enda av de rikaste efternamnen i Sverige. Hon och hennes två yngre bröder äger förpackningsjätten Tetra Laval. När far Gad Rausing dog 2000 ärvde tre syskon hela gruppen. Sedan dess har försäljningen fördubblats.

3. Finn Rausing 65år

Förmögenhet: 94 Miljarder

Liksom äldre syster Kirsten har Finn en större skala i Tetra Laval. Han är ordförande i styrelsens revisionsutskott. Dessutom är han också styrelseledamot i skeppstillverkaren Swede Ship Marine. Finn och hans syskon köpte en andel på 17% i International Flavors & Fragrances, en av de största parfym- och dofttillverkarna i världen.

2. Jörn Rausing 61år

Förmögenhet: 109 Miljarder

Jörn Rausing med syskonen Finn och Kirstenen äger stor del av koncernen Tetra Laval, samt en del i International Flavours & Fragrances. Jörn sitter i Alfa Lavals styrelse men har också investerat stora summor i andra bolag.

1. Stefan Persson 73år

Förmögenhet: 134 miljarder

Stefan Persson 71 år är rikast i Sverige med 120 miljarder och är son till grundaren av Hennes & Mauritz (kläder). Klädföretaget har butiker i Sverige och i hela världen. Stefan Persson är Sveriges rikaste man då han styr Hennes & Mauritz som grundades av hans far, Erling Persson.