FAKTA

Fakta om Spanien

Tror du att Spanien är allt sol, sand och siestas? Tänk igen med vår lista över 10 fakta om Spanien som du kanske inte känner till.

Hur mycket vet du om Spanien? Om du flyttar till landet är det en bra idé att lära dig lite mer om ditt nya hem. För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista över våra favoritfakta om Spanien som du kanske inte känner till. Från juridisk nakenhet till magiska möss och allt däremellan, här är 10 informativa och intressanta sanningar som bara kan överraska dig.

10. En jätte av världsfotboll

När det gäller det vackra spelet vet spanjorerna hur man spelar fotboll. La Roja toppade FIFAs världsranking i över 5 år mellan 2008 och 2013. Under den tiden vann de världscupen 2010 och EM både 2008 och 2012.

9. En av världens mest populära turistmål

Historiska platser? Sopande stränder? Fjällvandring i världsklass? Oavsett vad du letar efter har Spanien det i överflöd. Och det är därför besökarna fortsätter att komma. Faktum är att Spanien 2018 var det näst mest populära globala turistmålet – efter Frankrike – välkomnar svindlande 82,8 miljoner besökare.

8. Hem till världens äldsta restaurang

Du kanske vill kolla in restaurang Botín i Madrid som teamet på Guinness World Records har tilldelat titeln som världens äldsta restaurang. Matstället har serverat sin utsökta signaturrätt av Cochinillos asado (stekt ammande gris) sedan 1725.

7. Spanjorerna är ett tolerant samhälle

Redan 2010 fann den europeiska sociala undersökningen att 80% av de tillfrågade var överens om att ”homosexuella män och lesbiska borde vara fria att leva sina egna liv.” Detta jämförs med mindre än 40% av kroaterna, litauerna och ryssarna. Spanien har ett stort HBT-samhälle och äktenskap av samma kön har varit lagligt sedan 2005.

6. Det är perfekt för älskare av olivolja

Du skulle bli förvånad att tro att Grekland eller Italien producerade det mesta av världens olivolja, men i själva verket är det Spanien som levererar mest olivolja. Det iberiska landet producerar cirka 1,5 miljoner ton av sakerna, varav de flesta kommer från den södra regionen Andalusien.

5. Europas näst högsta arbetslöshet

Statistik från 2019 visar att Spanien hade den näst högsta arbetslösheten i EU, endast efter Grekland. Den nuvarande andelen 13,8% är dock en betydande förbättring från den 24,2% arbetslöshet som Spanien upplevde 2015.

4. Spanjorer lever längre

Enligt statistik har Spanien den näst högsta förväntade livslängden för alla OECD-länderna på imponerande 83 år. Endast japanerna har högre livslängd. Siffror visar att spanska kvinnor överlever sina manliga motsvarigheter: 85 år jämfört med 79 år för män.

3. Nakenhet är lagligt i Spanien

Med sitt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, våta vintrar kan du bli frestad att ta av dig medan du är i Spanien. Med 3000 soltimmar per år finns det också få bättre ställen att fylla på din solbränna. Och alla spirande naturister där ute kommer att vara glada att veta att nakenhet är lagligt i Spanien, även om det anses vara olämpligt på många ställen.

2. Hem för världens näst mest talade språk

Det finns uppskattningsvis 440 miljoner inhemska spansktalande runt om i världen, näst efter Mandarin. Men medan spanska är Spaniens officiella språk, har de regionala språken på katalanska, baskiska (Euskara) och galiciska (Galego) alla officiell status i sina respektive regioner.

1. EU: s näst största land

Spanien – eller Konungariket Spanien, för att ge landet en officiell titel – är det näst största landet i Europeiska unionen efter Frankrike. Det uppgår till cirka 506 000 kvadratkilometer om du inkluderar Kanarieöarna och de spanska territorierna längs den nordafrikanska kusten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *