FAKTA

Expert tips på vanliga bedrägerier – så skyddar du dig

Bedragare försöker fuska på olika sätt. Här är de 5 vanligaste formerna av bedrägeri – och de bästa tipsen från polisen om hur du skyddar dig. Bedrägerier relaterade till massutskick från myndigheterna ökar ofta. Under de närmaste veckorna kommer miljontals familjer att få orangea kuvert med årets pensionsbesked. Bedragare säger ofta att de ringer från den svenska pensionsanstalten och erbjuder sig att hjälpa till att minska kostnaderna och öka avkastningen. Myndigheterna har nu utfärdat en allmän varning. ”Pensionsförvaltningsmyndigheten kommer aldrig att ringa ditt orangea kuvert och ge hjälp utan din begäran.

5. Om någon du inte känner ringer och du är osäker, lägg på eller be att få ringa tillbaka numret du själv hittade. Detta gäller oavsett om personen uppger sig vara närstående eller från en bank, ett företag eller en myndighet.

4. Lita aldrig på den som kontaktar dig för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta lätt information på nätet för att lura dig.

3. Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Inga seriösa aktörer skulle be dig om det per telefon.

2. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och du kan ta stöd av människor i din närhet.

  1. Lämna aldrig ut dina kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.