EKONOMI

Just nu! Ryssland stänger av gasledning

De ryska gasleveranserna genom Nord Stream 1-rörledningen har avbrutits på obestämd tid. Enligt Reuters var det meningen att rörledningen skulle stängas i tre dagar, men det är troligt att det kommer att pågå längre.

– Finansminister Mikael Damberg (S) säger: ”Det vi får nu är mycket allvarliga nyheter. I veckan slutade den ryska gasjätten Gazprom att leverera gas till Europa. Företaget uppgav att det berodde på underhåll. När gaspriserna stiger, stiger även elpriserna, säger Christian Holtz, konsult på Merlin & Metis AB, som arbetar med energimarknader. När gaspriserna stiger, stiger också elpriserna. Nord Stream 1 kommer att stängas av i tre dagar. Nu har företaget dock meddelat att det kommer att stoppa gasleveranserna helt och hållet på obestämd tid, rapporterar topp10. Gazprom har inte meddelat när rörledningen kommer att startas igen. Damberg: ”Det kommer att få allvarliga konsekvenser Finansminister Mikael Damberg (S) uttryckte oro över Nord Stream 1 och sade att det var ”extremt allvarligt”. – Det kommer att få betydande konsekvenser inte bara för Tyskland utan även för andra europeiska länder och Sverige”, sade han. Danberg säger att han för närvarande följer utvecklingen noga.

– Det är viktigt att separera gas- och elpriset. Om vi gör det, säger han, kommer vi att hamna i en helt annan situation, en situation med en försvarsmur mot Ryssland.