EKONOMI

Börskrasch – sämsta dagen på året då amerikansk inflation aviseras

Inflationen i USA var högre än väntat – och börserna runt om i världen rasar på nyheterna. Börsen i Stockholm föll från runt noll till minus 2,3% vid beskedet, och den amerikanska börsen var ännu högre – Dow Jones stängde ner 3,9%, Nasdaq föll 5,2% och S&P 500 tappade 4,3%.
USA:s inflation, konsumentprisindex, var 8,3 % i augusti, en ökning med 0,1 procentenhet. Analytiker hade förväntat sig en siffra på 8,1 procent, enligt ett Bloomberg-aggregat. Även den så kallade kärninflationen, KPI exklusive livsmedel och energi, var högre än väntat.
Detta tillkännagivande fick de globala aktiemarknaderna att rasa då inflationssiffran var en av de sista och viktigaste punkterna inför den amerikanska centralbankens september möte, där analytiker förväntas fortsätta höja räntorna.
En mer positiv inflationssiffra kan innebära en räntehöjning på mindre än de 75 punkter som de flesta analytiker förväntar sig, enligt CNBC.

Årets sämsta börsdag

Det faktum att inflationen fortsätter att stiga i USA och de stora räntehöjningar som Fed förväntar sig har fått de globala börserna att rasa.
New York Stock Exchange sjönk omedelbart några procent vid öppningen och nedgången fortsatte under hela dagen. Dow Jones Industrial Average stängde ned 3,9 %, Nasdaq 5,2 % och S&P 500 4,3 %.

Detta signalerar den värsta handelsdagen i USA i år.
Börsen i Stockholm sjönk också kraftigt på grund av inflationen och den dåliga börs öppningen i USA. Efter en liten ökning föll OMXSPI 2,31%. OMXS30-indexet för stora företag föll 1,8% på tisdagen.