VÄRLDEN

92 % av avfallet i Stilla havet kommer från sex länder

Forskare har undersökt tusentals skräp som samlats in från Stilla havet för att fastställa deras ursprung. Sex länder är ansvariga för mer än 92 % av det identifierade avfallet, och nästan hälften kommer från 1900-talet
Stilla havet är fyllt med sopor, vilket har varit känt i många år. Forskare har till och med identifierat en gigantisk ”ö” av skräp som flyter i havet, som de kallar North Pacific Garbage Patch. Ön är egentligen uppbyggd av små plastbitar som har svepts ihop av strömmarna, kanske har ännu mer skräp samlats under ytan på ”ön” då skräp vanligtvis sjunker till botten.
Idag har Ocean Cleanup Project, i samarbete med ett team av forskare från Wageningen University i Nederländerna, samlat in och undersökt skräp som samlats in från North Pacific Garbage Patch..
Forskare har samlat in cirka 6000 skräp bitar i ett försök att ta reda på var de kom ifrån. För en tredjedel av avfallet var källan okänd, men källan till 232 avfall hittades och mer än 92 % av dessa kom från sex länder.
Den största marknadsandelen kommer från Japan med 33,6%, medan Kina ligger nära med 32,3%. Sydkoreas avfall stod för 9,9 %, medan USA kom på fjärde plats med 6,5 %, följt av Taiwan med 5,6 % och slutligen Kanada med
,7 %.
Upp till
9 % av avfallet kan identifieras som producerat på 1900-talet, den äldsta är en flöte från 1966. Majoriteten av avfallet identifierades inte, men mycket av det var från fiskeutrustning.