KULTUR & NÖJE

Historiens tio bästa filmår

Filmhistorien är full av fantastiska filmer. Vissa har fått priser medan andra har glömts. En del av de mer minnesvärda finns på IMDb:s topp 250 som är en topplista över de bästa filmerna genom tiderna enligt sajtens medlemmar. Med utgångspunkt från den listan kan man ta reda på vilka år som har varit de bästa när det gäller att producera kvalitetsfilm och populära filmer som historiens bästa filmår.

Första plats

Det bästa filmåret utan tvekan var 1994 då filmer som Shawshank Redemption (1:a på IMDb), Pulp Fiction (8:a på IMDb), och Forrest Gump (12:a på IMDb) kom. Med på topp 250 från det året är även Leon (31:a), Lejonkungen (39:a) och Den röda filmen (245:a).

Samma år kom även Fyra bröllop och en begravning som var en biosuccé och Hugh Grants stora genombrottsfilm. Även den kritikerrosade Il Postino producerad i Italien kom det året.

Forrest Gump vann både en Oscar för bästa film och en Golden Globe för bästa drama. Pulp Fiction vann Guldpalmen i Cannes.

Andra plats

Även 1995 visade sig vara ett lysande filmår. Thrillern Seven är den film som placerade sig högst på IMDb:s topp 250 med en 20:e plats. The Usual Suspect är på plats 33, Toy Story på plats 81 och Braveheart på plats 83. Övriga som finns med på topp 250 från 1995 är: Heat (126), Casino (143), Before Sunrise (190) och Le Haine (222).

Andra filmer som bör nämnas är Sense and Sensibility som vann både en Golden Globe för bästa drama och Guldbjörnen i Berlin. Den kritikerrosade filmen Underground vann Guldpalmen i Cannes. Det året var det Braveheart som vann en Oscar.

Tredje plats

Den nya milleniet börjar bra med en tredjeplats för år 2000. Detta år släpptes storfilmen Gladiator (43:e på IMDb), Den omtalade filmen Memento (54:a på IMDb) som utspelar sig baklänges och Requiem for a Dream (96:a på IMDb) som var Darren Aronofskys genombrottsfilm. Med på topp 250 från det året är även: Snatch (118), Amores Perros (232) In the mood for love (235) och Hera Pheri (246).

Andra filmer från det året som bör nämnas är Chocolat av Lasse Hallström, Crouching Tiger Hidden Dragon, Billy Elliot och Traffic. Vinnare av Guldpalmen var Dancer in the Dark. Det årets Oscar gick till Gladiator.

Fjärde plats

1900-talets sista år var något av en explosion i filmvärlden. Det var det året som The Matrix kom. Den ligger på 16:e plats på IMDb:s topp 250. 1999 kom även toppfilmer som Fight Club (11:a), The Green Mile (29:a), American Beauty (80:e) och Sjätte sinnet (161:a). Även Magnolia var en omtalad film det året med vinsten av Guldbjörnen i Berlin.

Ytterligare filmer som blev omtalade var Ciderhusreglerna av Lasse Hallström, The insider med Russel Crowe, Talented Mister Ripley med Matt Damon. Vinnare av Guldpalmen i Cannes blev filmen Rosetta. American Beauty tog hem både en Golden Globe för bästa drama och en Oscar för bästa film.

Femte plats

1950-talet var en guldera inom film. Flera stora filmer producerades då. 1957 var det främsta av åren och också det år som kommer på femte plats av alla filmår. Detta år kom 12 Angry men som ligger femma på topplistan genom tiderna. Högt på listan ligger också Paths of Glory (59:a) och Wittnes for the Prosecution (63:a). Ingemar Bergmans två storfilmer, Det sjunde inseglet (158:a) och Smultronstället (166:a), finns med tillsammans med den omtalade The Bridge on the River Kwai (170:e).

The Bridge on the River Kwai vann en Oscar det året för bästa film och en Golde Globe. 12 Angry men belönades med Guldbjörnen i Berlin. Smultronstället fick både en Guldbjörn i Berlin och en Golden Globe året därpå.

Sjätte plats

På sjätte plats kommer filmåret 1997. Det året toppades av Life is Beautiful (23:a på IMDb), Princess Mononoke (69:a på IMDb) och Good Will Hunting (87:a på IMDb). Andra filmer som kom detta år var L.A. Confidential (125:e plats), Children of Heaven (138:e) och Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion (241:a).

Storfilmen detta år var Titanic som också fick en Oscar för bästa film och en Golden Globe för bästa drama.

Sjunde plats

Den högst placerade filmen 2019 var Parasite (30:e på IMDb). Denna film belönades också med en Oscar för bästa film och Guldpalmen i Cannes. Detta år kom även filmer som Joker (65:a), Avengers: Endgame (78:a), 1917 (115:e), Klaus (162:a) och Le Mans ’66 (203:e). Filmen 1917 fick en Golden Globe för bästa drama. Detta år kom även omtalade filmer som Once upon a time in Hollywood och The Irishman.

Åttonde plats

På åttonde plats har vi filmåret 2018. De tre bäst placerade filmerna detta år var Avengers: Infinity war (63:e plats på IMDb), Spider-Man: Into the Spider-verse (67:e plats) och Capernaum (77:e plats). Detta år kom även filmerna Green Book (132), Andhadhun (199) och Raatchasan (239).

Green Book vann en Oscar för det årets bästa film och musikfilmen Bohemian Rapsody tog hem en Golden Globe för bästa drama. Detta år kom även den omtalade filmen A Star is Born ut.

Nionde plats

Den mest omtalade filmer 2001 var Sagan om ringen: brödraskapet. Den ligger på IMDb:s tionde plats. En annan omtalad film från det året var Spirited away som ligger på 27:e plats. Det är den högst rankade animerade filmen i filmhistorien. Detta år kom även den franska komedin Amelie (117:e plats) och A Beautiful Mind (147:e plats) om matematikern John Nash. Även Monsters Inc (228:e plats), en annan uppskattad animerad film, kom detta år.

A Beautiful Mind tog hem både en Oscar för bästa film och en Golden Globe för bästa drama detta år. Spirited Away prisades med en Guldbjörn i Berlin året därpå. En annan omtalad och kritikerrosad film detta år var Mulholland drive av David Lynch som nominerades till flera priser men inte vann någon.

Tionde plats

Det sista året på topp 10 är filmåret 2003. Då kom filmer som Konungens återkomst (7:e plats på IMDb), Oldboy (68:e), Memories of Murder (172:a), Finding Nemo (176:e) och Kill bill vol 1 (178:e). Detta år kom också andra omtalade filmer som Lost in translation, Mystic River och Elephant.

Konungens återkomst tog hem priset för bästa film på Oscarsgalan. Elephant vann Guldpalmen i Cannes.

Detta är placeringar baserade på IMDb och officiella filmpriser. Det går naturligtvis att ranka filmer och filmår på andra sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *