KULTUR & NÖJE

Super heta boktips 2021 hittar du på topp10!

Boktips 2021 baserat på övergripande kundrecensioner har vi valt några av de bästa pocketböckerna från 2021. Inledningsvis borde pocketböcker vara spännande, snabba och roliga. Dessutom får det inte bli för dyrt. Anledningen är att många läsare vill ha en fickläsning under semestern, så läshastigheten bör vara relativt snabb, samtidigt som den håller en hög litteraturnivå. Förutom de nämnda elementen är handlingen mycket viktig, nämligen själva handlingen. Först och främst får temat inte vara föråldrat, annars blir läsningen tråkig. För det andra får temat inte ta över.

10. Liz Fenwick – Den sista sommaren i Cornwall

Beskrivning – Författaren och historikern Hebe är 53 år gammal då hon får beskedet att hon lider av Alzheimers sjukdom och att sjukdomen dessutom är långt framskriden. När Hellwyn House i Cornwall bjuds ut till försäljning inser Hebe att hon måste fly London, köpa den gamla herrgården och tillbringa sina sista dagar där. Hebe erbjuder sin systerdotter att följa med för att hjälpa till med upprustningen av Hellwyn House i förhoppningen om att Lucy också ska ta hand om henne. Lucy nappar på erbjudandet eftersom hon hamnat på alla löpsedlar sedan hennes kärleksaffär med den gifte Labourpolitikern Ed blivit känd och hon är i stort behov av en tillflykt.

9. Simona Ahrnstedt – Med hjärtat som insats

Beskrivning – När Dessie och Sam var unga älskade de varandra till vanvett. Men på en fest krossades deras kärlek och brutalt drevs de isär. Ingen av dem har hämtat sig från sveken och lögnerna.

Femton år senare är Dessie säkerhetsexpert med erfarenheter från krigszoner över hela världen. Samtidigt som hon har en hög position i en våldsam bransch där kvinnor är sällsynta, kämpar hon med trauman som kan förgöra henne.

Sam var förortsgrabben som alla räknade ut. Efter Dessies svek var revansch länge hans drivkraft, och han har på egen hand skapat ett framgångsrikt hotellimperium. När Sam får mordhot riktade mot sig behöver han en livvakt. Ödet för Dessie i hans väg …

Det räcker med en blick så vet både Dessie och Sam vad som gäller. Den här gången spelar de med hjärtat som insats.

8. Jenny Colgan – Den lilla bokhandeln i hamnen

Beskrivning – Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!


Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka den trasiga familj de kommit till? Den lilla bokhandeln i hamnen är ett kärt återseende av Nina och några av karaktärerna från Den lilla bokhandeln runt hörnet. Jenny Colgans omåttligt populära böcker har nu sålt i över en miljon exemplar i Sverige!

7. Anders Roslund – Sovsågott

Beskrivning – De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav. Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor. För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag. Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) kommer nu Sovsågott, en gastkramande thriller där skillnaden mellan liv och död är tre år.

6. Lucy Diamond – En nästan perfekt semester

Beskrivning – Drottningen av Beach Reads är tillbaka med den perfekta semesterläsningen om nya vänskaper, gamla hemligheter och spirande kärlek. Sommaren är här, och Lornas semesterstugor i Cornwall är fullbokade. Solstolarna är uppställda vid poolen, himlen är blå och de nya gästerna är på väg. Em har planerat den perfekta semestern med sina tonåringar plus sin nya pojkvän, George.

Men nu ska hans besvärliga sexåring följa med också. Kommer deras romans att överleva bonusfamiljelivet? Kan hon lita på mannen som krossade hennes hjärta? Olivia har flytt från småbarnslivet som hotar att kväva henne, men tvingas istället möta sitt förflutna. Kanske har det blivit dags för henne att bekänna allt om hon vågar.

5. Björn Natthiko Lindeblads – Jag kan ha fel

Beskrivning – Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.

2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

4. Hans Rosenfeldt – Vargasommar

Beskrivning – En död varg. En våldsam knarkuppgörelse. En kvinnlig lönnmördare av sällan skådat slag. På bara några dagar vänds tillvaron upp och ner för Haparandapolisen Hannah Wester. När det visar sig att en varg som hittats död i skogen har rester av en människa i magen förstår Hannah att det här inte blir en sommar som alla andra. Den döde som vargen ätit av kan snart kopplas till en blodig knarkuppgörelse i Finland. Men hur hamnade han i skogen utanför Haparanda? Och vart har knarket och pengarna tagit vägen?

Hannah och hennes kolleger börjar vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Men tiden är knapp, det finns andra som är på jakt efter bytet. Som ryska Katja. När hon dyker upp drabbas staden av flera oväntade och brutala händelser. På några dagar vänds tillvaron upp och ner i Haparanda – inte minst för Hannah och flera av de inblandade som måste konfrontera saker i det förflutna de försökt förtränga eller lämna.

3. Anders de la Motte – våroffer

Beskrivning – Den sista fristående delen i Anders de la Mottes hyllade årstidskvartett. Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

2. Mari Jungstedt – Innan molnen kommer

Beskrivning – Den nya serien av detektivdrottningen Mari Jungstedt! En kontroversiell spansk åklagare som gifte sig med en svensk hittades mördad i en klyfta i bergsbyn Ronda ovanför Marbella, Spaniens soliga kust. Läraren Lisa Hagel, som just flyttat från Stockholm till Spanien, deltog i undersökningen. Lisa, som varit gift i trettio år, dumpades plötsligt av sin man, hon köpte ett hus i en liten bergsby och ville börja om.

På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett smärtsamt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.

Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

1. Kristina Ohlsson – Stormvakt

Beskrivning – Efter en rad framgångsrika spänningsromaner började Kristina Ohlsson med Stormvakt” , en ny deckarserie om den tysta tidigare finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. Slutligen borde han kunna ägna sig åt de saker han gillar och gå till en plats han längtar efter att få se igen. Polisen drivna Maria Martinsson, söker efter henne dag som natt. Hoppet om att hitta Agnes vid liv blir allt mindre. Vad har hon upplevt? Varför känner August en obehaglig känsla av att han själv deltar i att lösa denna gåta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *