KULTUR & NÖJE

Klassiska sällskapsspel

Få saker får känslor att växa som ett brädspel. Föreställ dig hur mycket familjehat skaparen av monopolisten måste ha på sitt samvete. Här har vi listat 10 klassiska sällskapsspel som de flesta av oss har upplevt vid olika tillfällen. Regniga dagar i landet. Efter middagen på julafton. Efter en dag med skidåkning i skidbackarna. Frågesport, strategi eller rollspel?

10. Memory

Memory är ett spel där det gäller att ha så bra minne som möjligt. Ett antal kort läggs ut på ett bord, med baksidan upp. Under varje spelomgång vänder så deltagarna på två kort i taget. Memory är ett spel som man kan köpa färdigt i butik, eller lätt göra själv: eller spela med hjälp av en ”vanlig” kortlek.

9. Plockepinn

Plockepinn är ett spel som kräver väldigt god hand-öga-koordination, samt även ett stort mått av tålamod.

8. UNO

Uno är ett Amerikanskt kortspel som uppfanns av Merle Robbins och spelas med en särskild UNO-kortlek. Perfekt för resan eller den regniga sommardagen. Antal spelare: 2-10. Rekommenderad åldersgräns: Från 7 år

7. Risk

Risk är ett brädspel, där målet är att erövra världen. Spelet är uppdelat i ett antal landområden, som formar de olika kontinenter. Antalet trupper varierar, med sju för Asien och två för Australien.

6. Yatzy

Yatzy är ett tärningsspel som man kastar tre tärningar, och har sedan två ”extra kast”, där man kan kasta om en eller flera av tärningarna. Sedan ska man använda dessa till att fylla ett antal rutor. De poäng man får i en viss ruta beror sedan på summan av tärningarna som används. Detta gör att man måste vara taktisk, för att avgöra vilken ruta man ska använda sina tärningar på. Vinnare är sedan den som uppnår störst totalpoäng.

5. Sänka skepp

Sänka skepp börjar med att båda deltagarna placerar ut ett antal skepp på en tio gånger tio rutor stor spelplan: varje spelare har varsin. Dessa skepp förekommer i olika storlekar på två, tre eller fyra rutor. Målet är sedan att försöka sänka alla motståndarens skepp. Spelet har blivit till långfilm, vilket är imponerande med tanke på att det i stort sett saknar handling bortom just sänkande av skepp.

4. Den försvunna diamanten

Jakten på Den Försvunna Diamanten har pågått i nästan 40 år. Den klassiska nostalgitrippen för alla spelproffs inleds i Kairo och Tanger. Här får du och dina motspelare samma mystiska uppdrag: Att finna världens största diamant, Afrikas Stjärna, och återlämna den sägenomspunna stenen till uppdragsgivaren. Genast startar en rafflande skattjakt kors och tvärs över den afrikanska kontinenten!

3. Kalaha

Kalaha är ett urgammalt spel, som finns i varianter världen över. En kalaha-spelbräda består av två rader med små gropar, med en stor grop på varje kortsida. I dessa små gropar läggs sedan tre stenkulor. Hälften av smågroparna tillhör dig, och hälften din motspelare. Spelet går till så att du lyfter upp alla stenar ur en av dina gropar, och lägger ner dem en och en i gropar åt höger, som tillhör dig.

2. Schack

Det var inte tur – det var skicklighet! Spelet där du inte kan skylla på otur om du förlorar. Här gäller det att planera framåt, och förutse vilka konsekvenser ett drag kan tänkas få.

1. Monopol

Monopol är ett favoritspel för hela familjen och ett av världens mest sålda sällskapsspel. Uppdaterad variant 2017 med nya spelpjäser. För 2-6 spelare från 8 år.

Monopol utkom första gången på svenska 1937. Förflytta dig runt spelplanen medan du köper och säljer fastigheter. Allt handlar om att göra bra affärer och bli rik – ända tills någon blir bankrutt och någon äger allt!