LIVSSTIL

Världens mest berömda modedesigners

Under 1900-talet har stora förändringar skett i klädsel för män och kvinnor. Under åren har många av de ikoniska modedesignerna vi antagit verkligen tagit på sig många ansvarsområden. De bästa modedesignerna sätter ofta ett bestående varumärke i branschen, vilket utan tvekan är den gemensamma nämnaren för alla designers på listan. Om du vill rangordna de mest ikoniska modedesignerna genom tiderna är det svårt att inte förlora kontrollen, men här lyckades vi begränsa oss till tio modegiganter som satte standarden för hur världen ser på mode.

10. Gianni Versace

Gianni Versace (Gianni Versace) är grundaren av det traditionella modeföretaget Versace (Versace), som verkar i nästan 20 år, fram till sin olyckliga död. Den 15 juli 1997 dödades han av en ensam förövare i sitt hem i Miami. Innan dess hade han listat Versace som ett av de mest fascinerande klädmärkena vid den tiden. Gianni Versace bär kändisar som Madonna, Elton John och prinsessan Diana och har blivit ett av de mest inflytelserika modeföretagen på 1900-talet. Efter Giannis död tog hans syster Donatella över fartyget och hanterade sitt arv på samma färgstarka sätt.

9. Vivienne Westwood

Brittiska Vivienne Westwood (Vivienne Westwood) är drottningen av punkmode, allt hon berör verkar ha blivit det renaste modeguldet. På 1970-talet slog hon igenom med provocerande nya vågor och punktrender och var ökänd ökänd. Hon lyckades göra de mest utsökta plattformsskorna och sandalerna. På 1980-talet började hon experimentera med skräddarsydda tyger och tartaner. Det var också här hon introducerade för första gången typiska korsetter inspirerade av kvinnliga prostituerade på 1800-talet, och dessa korsetter har blivit en av hennes mest kända ikoniska dräkter. Westwoods son Joseph Corre blev drivkraften bakom underklädesmärket Agent Provocateur, och hans mamma verkade vara riktigt begåvad i design.

8. Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin grundade stolt ett av världens äldsta modehus med anor från 1920-talet. Hon började sy kläder i sin dotters hem och snart blev hennes ikoniska klänning den ”robe de stil” -klänning som alla kvinnor i Paris ville ha. Imperiet utvidgades med parfym och möbler.

7. Giorgio Armani

Den person som gav oss möjlighet att ”ta på oss kläder” är naturligtvis den italienska modemästaren Giorgio Armani (Giorgio Armani). Han började sin resa som dekoratör i ett varuhus och 1980 introducerade han utsökta kostymer på Richard Gere i filmen ”American Gigolo”, som är allmänt känd. Modehuset har blomstrat i flera sidor och en vacker klänning har utfärdats efter varandra på dagens modevisning. Armani (Armani) samarbetade också nyligen med Lady Gaga (Lady Gaga), som har samma enastående potential som någonsin!

6. Christian Louboutin

Den franska skomagnaten Christian Louboutin öppnade sin första skobutik i Paris 1991 och har sedan dess blivit en av de viktigaste butikerna i modebranschen. Hans skor är förknippade med röda ”Loubotin-sulor”, trampas ofta på den röda mattan och bärs av modeikonerna Sarah Jessica Parker och andra. Louboutins skor är vanligtvis vackra klassiker, men han har också en experimentell sida, skorna är dekorerade med päls, ögon och måttband.

5. Diane von Fürstenberg

Diane von Fürstenberg (Diane von Fürstenberg) producerar galna chic kläder i ett modehus i New York, vilket nästan gör henne till en kunglig familj i modebranschen. 1970 satte von Fürstenberg, född i Belgien, sin fot på Manhattan och blev snabbt känd i New Yorks hetaste modebransch. Den typiska wrap-klänningen som först kom ut 1973 har blivit ett av hennes ikoniska plagg, även i dag fortsätter hennes mönster att imponera på modevisningar.

4. Miuccia Prada

Prada modehus grundades av Mario Prada 1913. Det var ursprungligen en lyxig läderleverantör och dess karriär började här. Det var inte förrän Marios barnbarn Miuccia Prada tog över 1978 att Prada verkligen fick ett stort genombrott. Under hennes ledning utökade modehuset mer kraftfulla modemärken, särskilt Miuccias eget varumärke Miu Miu. Idag är Prada ett modehus tillägnad ledande trender, inte efter trender.

3. Yves Saint Laurent

Denna franska modedesigner som dog 2008 tillsammans med Coco Chanel och Christian Dior styrde modebranschen under större delen av 1900-talet. Yves Saint Laurent öppnade sitt eget modehus i Paris 1962 och är känd för att göra enkla klassiska kläder. 1966 lanserade han en damjacka som chockade världen. Men han slutade inte där utan fortsatte att bära en banbrytande outfit, inklusive en safarijacka och en byxdräkt som var varmare än någonsin!

2. Karl Lagerfeld

Karl Lagerfelds sten ansikte är en modeikon i sig, bär alltid svart med en tät hästsvans. I början av sin karriär utbildades han i stora modehus som Valentino, Chloe och Balmain. Men 1983 fick han den största uppgiften hittills och återställde det traditionella modehuset Chanel till sin tidigare ära – uppgiften han utförde med bravur! Idag har denna modegigant också sitt eget varumärke, och hans djärva designtänkande är uppenbar.

1. Coco Chanel

Tidig mamma till utsökt mode. Coco Chanel revolutionerade hur kvinnor klär sig i början av 1900-talet. Hon presenterade sig för en lös, lös silhuett, som gjorde det möjligt för kvinnor att bli av med det obehagliga idealet med en korsett vid den tiden. Coco Chanel var också den första som gjorde kläder på tröjor, ett tyg som tidigare var associerat med herrunderkläder och gav en mer maskulin silhuett till det tidigare mycket kantade dammodet. Under denna tid lyckades hon skapa en serie ikoniska modekläder. Tvåfärgade balettskor, tweeddräkter, de sydda handväskorna och särskilt den ”lilla svarta”. År 1923 kom också den första parfymen i modehuset på marknaden. Chanel nr 5 uppträdde snart i alla andra kvinnors badrumsskåp. Efter andra världskrigets utbrott, när hon återvände till modebranschen, introducerade hon ett annat klassiskt utseende: klockbotten och en blå och vit randig T-shirt. De två största IT-plaggen i modehistoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *