LIVSSTIL

Topp 10 rätter från Grekland

Under lång tid har Grekisk mat varit en favorit för familjesemestrar, med sina vackra hav, stränder lämpliga för barn och delikatesser gjorda med massor av färska ingredienser. Se till att du provar vårt urval av traditionella rätter och att du kan smaka på allt landet har att erbjuda.

10. Honung & baklava

Grekerna älskar sina sötsaker, som ofta är baserade på kombinationer av olivolja och honung. Den klassiska baklavaen innehåller honung, filo och jordnötter. Eller prova galatoboureko , ett syndigt vaniljfylld bakverk. En enklare söt är lokal timjanhonung drizzled över färsk, tjock grekisk yoghurt.

9. Feta & ostar

När du är i Grekland är färsk ost en glädje. Be bakom marknadsdiskarna om krämig och utsökt feta som förvaras i stora fat saltlake (ingenting som den typ som kommer i plastkar på marknader utanför Grekland). Eller prova graviera, en hård guld vit ost, perfekt ätad kubad eller stekt som saganaki . På bagerier hittar du tyropita ( ostpaj  ) medan du på tavernor, prova sallader som kretensiska dakos, toppade med en smula av mizithra, en mjuk, vit ost.

8. Bläckfisk

Längs hamnarna hänger bläckfiskar för att torka som tvätt – en av de ikoniska bilderna av Grekland. Grillad eller marinerad, de gör en fin meze (aptitretare) eller huvudrätt.

7. Courgette bollar ( kolokythokeftedes )

Courgette bollar är vanligtvis gjord av riven eller puré courgette blandad med dill, mynta eller andra topphemliga kryddkombinationer. I kombination med tzatziki, för att du får en svalare färskhet, kan du bara inte förlora.

6. Färsk fisk

Slå dig ner vid en taverna vid havet och äta som lokalbefolkningen har gjort sedan antiken. Fisk och bläckfisk färska från Medelhavet och Egeiska havet är otroligt välsmakande och kokta med minimalt krångel – grillad hel och drizzled med ladholemono (en citron- och oljedressing). Smaksatta mindre fiskar som barbouni  (röd mullet) och marida (whitebait) är idealisk lätt stekt.

5. Grillat kött

Grekerna är mästare på kolgrillat och spottstekt kött. Souvlaki, bitar av skeivt fläsk, är fortfarande Greklands favorit snabbmat, serveras på hackade tomater och lök i pitabröd med surrningar av tzatziki. Gyros är också populärt serveras på samma sätt. På tavernan dominerar lokalt frittgående lamm och fläsk, även om getget också är en favorit.

4. Moussaka

Variationer på moussaka finns i hela Medelhavet och Balkan, men den ikoniska grekiska ugnsbakningen är baserad på lager av sauterad aubergin, malet lamm, stekt puré tomat, lök, vitlök och kryddor som kanel och allspice, lite potatis, sedan en sista fluffig toppning av béchamelsås och ost.

3. Dolmades

I varje hushåll har sin variation på dolmades, oavsett om det är det klassiska vinbladet eller uthålliga grönsaker som tomater, paprika och zucchini, fyllda och bakade i ugnen. Fyllningen består ofta av köttfärs med långkornigt ris eller vegetariska versioner skryter med ris smaksatt med berusande kombinationer av örter som timjan, dill, fänkål och oregano. Pinjenötter kan också användas.

2. Oliver och olivolja

Grekerna har odlat oliver i årtusenden – vissa säger till och med att Athena gav ett olivträd till staden Aten och därmed vann sin tjänst. Grekiska måltider åtföljs av lokala oliver, några härdade i en rejäl havssalt saltlösning.  På samma sätt används olivolja, Greklands elixir, liberalt i matlagning och sallader och drizzled över de flesta doppar och rätter. Många tavernor använder sin egen olja.

1. Taramasalata

En grundpelare för vilken grekisk måltid som helst är klassiska doppar som tzatziki. Men den härliga taramasalata är ett måste. Denna krämiga blandning av rosa eller vit fiskrom, med antingen en potatis- eller brödbas, passar bäst med en skur av jungfruolja eller en citronpress.