LIVSSTIL

Köp nu! Porsche 911 GT3 RS i Sverige

Förutom GT2 RS är Porsche 911 GT3 RS toppen av 911-serien, tillsammans med 911 Turbo S. 911 GT3 RS, eller hur? Skillnaden mellan Turbo och GT3 är att den förstnämnda visar sin verkliga potential på Autobahn och vid rödljus, medan den sistnämnda är på Nürburgring eller Silverstone.

Motorn är den värsta

RS står för rennsport (bokstavligen ”racing sport”), och GT3 RS är lite mer banorienterad än den vanliga GT3, vilket gör Porsche 911 GT3 RS till den mest banorienterade av alla 911:or. Motorn är den värsta, på ett bra sätt. Porsche har lovat att bilen kommer att drivas av en kraftigt förstärkt 4-liters boxersexmotor baktill. Med andra ord är det samma motor som i GT3. En turbo är uteslutet.

Porsche GT3:an sjunger högre

Avsaknaden av en kompressor gör att den vanliga GT3:an sjunger högre än den turboladdade Ferrari F8 Tributo, även om den enligt min erfarenhet inte är lika vacker som Ferrari 458 Speciale. Ljudet är naturligtvis inte allt. Hittills har GT3 RS haft 20 hk mer än den vanliga GT3:an, men den här gången hävdar Porsche att fokus har legat på aerodynamik och chassi. Så de 510 hk som finns i den vanliga GT3-modellen kommer troligen att finnas kvar i RS-versionen också.

På samma sätt kommer växellådan att vara en sjuväxlad dubbelkoppling. Porsche 911 GT3 RS kommer att bli en dröm. Det är svårt att säga något om fjädringen och chassit enbart från bilderna. Det aerodynamiska tillvägagångssättet är dock uppenbart. Flankerna har, precis som Porsche, fått två enorma öppningar som den tidigare generationen GT3 RS inte hade. Den är förmodligen avsedd för kylluft till de främre bromsarna.

Porsche ändrats för att likna en racerbil

Överhuvudtaget har karossen ändrats för att likna en racerbil. Om den är lite kantig eller utskjutande är det okej, så länge den kan köra snabbt på banan. Mest imponerande är vingarna – GT3 RS behöver inte följa reglerna, så den förväntas vara utrustad med DRS (aktiv aerodynamik). Förväntningar. Som nämnts ovan kommer bilen att presenteras i sin helhet den 17 augusti. För att se presentationen, följ den här länken. Med tanke på att en vanlig GT3 kostar 1,90 miljoner, förväntas Porsche 911 GT3 RS kosta över två miljoner.