GEOGRAFI

Nu kan du upptäck världens längsta motorvägar på topp10

Värdens längsta motorvägar hittar vi inte i Sverige. Sveriges längsta bilväg är E45 som är 5190 km mellan Alta i Norge och slutar i Gela i Italien.

Australiens Highway 1, sträcker sig runt hela kontinenten, följer den australiensiska kusten i en gigantisk slinga, med några få undantag.

En motorväg är en allmän väg på land som ofta numreras och namnges av regeringen som utvecklar och underhåller den. Highway 1 i Australien är världens längsta motorvägar som går runt landet och täcker en sträcka på 48 kilometer. Kina har det största nätverket av motorvägar i världen följt av USA. Panamerikanska motorvägen är den längsta motorvägen i världen och går genom 14 länder i Amerika från Nordamerika till Sydamerika.

10. Interstate 80

Interstate 80 början i San Francisco och är 4 666 kilometer och slutar väster om New York. På vägen går den genom delstaterna Kalifornien, Nevada, Utah, Wyoming, Nebraska, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania och New Jersey.

9. Interstate 90

Interstate 90 går i öst-västlig riktning mellan Seattle och Boston. Totala vägsträckan mäter 4 987 kilometer.

8. U.S. Route 6

U.S. Route 6 går ifrån Bishop i väst till Provincetown i öst och är totalt 5128 kilometer.

7. E45

Väg E45 mäter 5190km och startar i Alta i Norge och slutar i Gela i Italien. E45 Sträcker sig rakt igen Sverige.

6. U.S. Route 20

Världens sjätte längsta motorväg heter U.S. Route 20. Den startar i Newport i väst till Boston i öst och har en total längd på 5 415 kilometer.

5. Golden Quadrilateral Highway Network

Golden Quadrilateral Highway Network är ett nationellt vägnät som förbinder de flesta av Indiens stora industrier

4. Trans-Canada Highway

Trans-Canada Highway är motorvägar som sträcker sig genom Kanada mellan västkusten och de östligaste öarna. Totalt är vägen 8 030 kilometer.

3. Transsibiriska vägen

Transsibiriska vägen sträcker sig ungefär 11 000 kilometer över hela Ryssland, från St Petersburg till Vladivostok.

2. Highway 1

Highway 1 i Australien är hela 14 500 kilometer, och är världens längsta nationella motorväg.

1. Pan-American Highway – världens längsta motorvägar

Nästan 48 000 kilometer. Hittills är det längsta sammanlänkade vägsystemet i världen. Panamerikanska motorvägen passerar genom följande länder: Kanada (inofficiellt), USA (inofficiellt), Mexiko, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Chile och Argentina .