FAKTA

Äntligen årets Juleskum 2021 – Bevisat | Kommer Inte Bli Besviken

Skumtomtar 2021

”Det finns bara en sak som gör julen hel. Juleskum med smak av äpple och kanel.” Så lyder julrimmet på Cloettas påsar med årets Juleskum. Dessa skumtomtar har nämligen smak av just äpple och kanel.

Spänd förväntan

På påsen syns en traditionell jultomte som håller ett grönt paket i handen (precis som på originalet). Runt honom virvlar (eller svävar) snöflingor, äpplehalvor och kanelstänger. Det ger en trevlig och tydlig signal om vad som kan förväntas från innehållet. Vi får en överraskning från tomten likt ett paket och vi får smaker som både är bekanta och nya.

De är nya då ingen tidigare skumtomte har haft den smakkombinationen. Det finns en traditionell skumtomte och det finns den särskilda upplagan som har kommit parallellt med den traditionella sedan 2011. Dessa ingredienser, äpple och kanel, hintar om att det kan smaka äpplekaka eller äpplepaj.

Doft och smak

Tomtarna är gröna och vita till färgen. Till det yttre påminner de om det gröna äpplets utsida respektive insida. Doften av tomtarna är inte helt övertygande. Om man väntar sig äpplekaka blir man lite besviken. Det finns spår av äpple och kanel men doften är något artificiell. I innehållsförteckningen står det dock att det är naturlig arom.

När man slutligen stoppar juleskummet i munnen får man smak och doft på en gång. Helheten är ganska diskret. Man blir inte överväldigad av smakerna. Det är snällt och syrligt. Inte särskilt smakrikt. Samtidigt är det precis så sött som man kan vänta sig av en skumtomte.

En klassiker

Du som älskar skumtomtar och hör till de som äter minst en påse per jul kommer inte att bli besviken. Smaken är både ny och klassisk på en gång. Det går tydligt att associera den med jul och andra festligheter. Cloetta kallar förra årets smak för en succé. Då var det blåbär. Den här smaken kommer också att funka bra. Kanske bättre då både kanel och äpple är tydligt kopplade till en klassisk jul.

Skumtomten i sig är en klassiker. Den har funnits i många hem sedan 1960-talet. Hela tiden med en rosa och vit färg. Skägget är så klart vitt. Cloetta understryker också att deras skumtomte är originalet. Den mest klassiska av julens klassiker. Men juleskum har funnits längre. Redan till julen 1934 kom det första skummet. Skumgodis har snart funnits med oss i hundra år.

Juleskummet har länge funnits i den mindre storleken som även specialvarianten kommer i. Samtidigt finns det sedan en tid ett stort juleskum, med msk av jordgubb, som går under namnet julenisse och förpackas en och en. Det är lite bakvänt att den stora är en nisse och att de små är tomtar. Men så är det. Och gillar man det spelar det ingen roll vad det heter.

Skum tomte för veganer?

Nu när vi vet att smakkombinationen är äpple och kanel samt att de innehåller naturlig arom kanske dessa godingar kan vara passande för veganer. Om du är vegan och brukar äta skumtomtar kommer du nu att bli besviken. Originalet innehåller gelatin som är ett avkok från restprodukter från slaktade djur. Det är bland annat gelatin som gör skumtomten så seg. Årets specialare är inte heller lämpad för veganer. Den innehåller också gelatin.

Om du är vegan och vill fira jul på ett ganska traditionellt vis får du hitta en chokladtomte av mörk choklad som inte innehåller mjölk. Det kan också ge rätt julkänsla. Chokladtomtar har också funnits med oss under många jular.

Du som är vegan och gärna vill ha skumtomtar kan välja alternativet Bubs tomteskallar. De är inte lika klassiska i sitt utseende. Faktum är att de snarare ser ut som dödskallar med tomteluva. Samtidigt är de helt fria från gelatin och andra ingredienser med animaliskt ursprung. Våga testa.

Juleskum redan i september

Cloetta annonserade i augusti att de kommer med den nya smaken och den kommer att finns till försäljning i vecka 36. Vill du provsmaka så är den möjligheten mycket nära. Om du vill tjuvstarta julen redan i september så har du chansen.

Är det någon som anser det störande att julen verkar komma tidigare och tidigare för varje år? Tänk då på att man brukar sjunga: ”julen vara än till påska”. Så länge har vi inte tid att fira jul längre. Vi brukar tappa bort oss i semlor, alla hjärtans dag, sportlov och annat. Inte heller firar vi jul samtidigt som det är allhelgonahelgen (halloween). Då ska vi äta annat skumt skum. Det är väl kanske där de veganska tomteskallarna egentligen hör hemma.

Årets särskilda juleskum är här för att ge oss en försmak av jul. Det är allt. Vi firar jul som vanligt även i år (om nu inte coronapandemin sätter stopp för det så klart).

Vad säger vår testpanel?

Medelålders man (som åt skumtomtar som barn): Smakar okej. Minns inte att de var så fula.

Yngre tonåring: Ivrig till en början men tröttnade snabbt.

Äldre tonåring: Påminner om något. Tar några till. Originalet är godare.

Medelålders kvinna (ej vegan): Äter inte skumtomtar.

Totalt betyg från testpanelen för årets skumtomtar: 3 tomtar av 5 möjliga.