LIVSSTIL

Blå zoner – där världens friskaste människor bor

I mer än ett decennium har författaren Dan Buettner arbetat med att identifiera hotspots för lång livslängd runt om i världen. Med hjälp av National Geographic Society sökte Buettner hitta platser där inte bara många människor över 100år bodde, utan även grupper av människor som blev gamla utan hälsoproblem som hjärtsjukdomar, fetma, cancer eller diabetes. Hans upptäckter – tillsammans med enkla steg du kan ta för att leva mer som dessa kulturer.

5. NICOYAHALVÖN, COSTA RICA

Denna centralamerikanska region har den lägsta genomsnittliga dödsåldern i världen och det näst högsta antalet 100-åriga män. Hemligheten med deras livslängd ligger delvis i deras starka religiösa gemenskap, djupa sociala nätverk och vanor med regelbunden, lågintensiv fysisk aktivitet.

4. LOMA LINDA, KALIFORNIEN

Detta samhälle har det största antalet sjundedagsadventister i USA, och vissa invånare lever 10 år friskare än genomsnittsamerikanen genom att följa en biblisk diet av fullkorn, frukt, nötter och grönsaker.

3. OGLIASTRA-REGIONEN – SARDINIEN

Sardinien Ogliastra italienska regionen

De bergiga högländerna på denna italienska ö är hem för det högsta antalet hundraåringar i världen. Dess befolkning använder en lågproteindiet, vilket minskar diabetes, cancer och dödsfall hos under 65 år.

2. OKINAWA – JAPAN

Okinawa i Japan

Den största ön i den japanskt styrda subtropiska skärgården och är hem för världens längst levande kvinnor. Mat som Okinawan sötpotatis, sojabönor, gröt, gurkmeja och Goya (bitter melon) gör att Okinawans invånare kan leva långa och hälsosamma liv.

1. IKARIA – GREKLAND

Ikaria i Grekland.

Denna ö, som ligger åtta kilometer utanför Turkiets kust i Egeiska havet, har en av världens lägsta medelålders dödlighet och demens. Forskning kopplar deras livslängd till deras traditionella medelhavskost, som är rik på grönsaker och hälsosamma fetter och låg i mejeri- och köttprodukter.