EKONOMI

Ett nytt elpris rekord har slagits i Sverige i dag – och situationen blir allt värre.

Elpriserna i södra Sverige kommer att vara cirka 11 000 gånger högre än i norr i dag vilket innebär ett nytt rekord. På onsdag kommer spotpriset för el i södra Sverige (energizon 4) att vara 5,70 kronor per kilowattimme, vilket är det högsta priset någonsin. Magnus Torstensson energi analytiker på branschorganisationen Energiföretagen säger till topp10 att ”mycket lite elproduktion planeras i södra Sverige” som en förklaring till de mycket höga elpriserna i södra Sverige.

Höga elpriser i södra Sverige

Elpriserna är mycket lägre i norra Sverige, men elnätet där är inte kopplat till elnätet i södra Sverige. Orsaken till de höga elpriserna i Sverige är de stigande elpriserna i Europa på grund av kriget i Ukraina och Rysslands drastiskt minskade gasleveranser till EU. Som ett resultat av detta har elpriserna i södra Sverige nått en rekordhög nivå idag och är mer än 51 procent högre än i tisdags. ”Det har meddelats långa större strömavbrott vid franska kärnkraftverk, vilket också är oroväckande för höst- och vinterperioden.

Elmarknaden är så ansträngd

Eftersom elmarknaden är så ansträngd kan även mindre nyheter få en betydande inverkan på elpriserna. Observera att elpriserna på elbörsen inkluderar elbolagens påslag, skatter och nätavgifter, som i slutändan betalas av de konsumenter som förbrukar elen. Förra veckan rapporterade topp10 att elpriset i södra Sverige var 4,47 kronor per kilowattimme. Det är de högsta sedan februari 2010 och i dag, onsdag, fastställdes ett nytt elpris på 5,70 kronor per kilowattimme. Elpriserna har varit mycket mer humana i norra Sverige eftersom bristen på överföringskapacitet sägs ha lett till ett överskott av vatten och el som har stagnerat i norr.

På många håll i Europa har elpriserna skjutit i höjden, inte bara i Sverige. Elpriserna i vinter i mellersta och södra Sverige kommer att vara ungefär ”tio gånger högre än vad vi är vana vid”. Flera experter befarar att de kommer att leda till både ett värsta ransonerings scenario och en allvarlig recession. Som svar på de rekordhöga elpriserna i södra Sverige har ägaren Uniper tagit i bruk det oljeeldade kraftverket i Karlshamn.