KULTUR & NÖJE

Fredagen den 13: En Dag av Ond Bråd Död eller Enbart Vidskepelse?

För många är fredagen den 13 synonymt med otur, men vad ligger egentligen bakom denna universella skrockfulla dag?

Rötter i Religion och Kultur

Många förknippar fredagen den 13 med kristendomen. Anledningen? Jesus korsfästes på en fredag, och det var 13 individer, inklusive honom själv, närvarande vid hans sista måltid. Men oturliga associationer med talet 13 och veckodagen fredag kan spåras tillbaka till flera kulturer och epoker, inklusive förindustriella Sverige där folk undvek att resa på fredagar.

Otursdagen i Populärkulturen

Populariteten av fredagen den 13 har inte bara varit begränsad till kultur och tradition. I början av 1900-talet gav Thomas W. Lawsons bok Fredagen den 13:e och den amerikanska skräckfilmsserien med samma namn, dagens stigmatisering ytterligare bränsle.

Otursdagen i Verkligheten

Men inträffar det verkligen mer olyckor på fredagen den 13? Statistik från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger nej. Dock har det genom tiderna skett några noterbara tragiska händelser på denna ökända dag:

Oktober 1307: Tempelriddarnas Fall

Denne dag bevittnade en massarrestering av tempelriddare av den franske kungen Filip IV, som senare ledde till att ordern upplöstes.

Maj 1927: Aktiemarknadens Kollaps

Den tyska aktiemarknaden drabbades hårt denna dag, vilket i sin tur bidrog till att starta den stora depressionen under 1930-talet.

Juni 1952: Catalinaaffären

Mitt under kalla kriget sköts ett svenskt sjöräddningsflygplan ner av Sovjetunionen, vilket resulterade i en diplomatisk konflikt.

Oktober 1972: Dubbla Flygolyckor

Två separata flygkatastrofer inträffade denna dag. Det första, i Anderna, involverade ett uruguayanskt lag av rugbyspelare. Endast 16 överlevde och de räddades efter två månader. Samma dag kraschade ett ryskt plan i Moskva, vilket resulterade i 176 dödsfall.

Oavsett om man är vidskeplig eller ej, är fredagen den 13 en dag som fortsätter att fascinera och skrämma människor världen över.