LIVSSTIL

Historiska Dykdestinationer: X127 – Ett Vittne till Historiens Gång

Introduktion till X127

X127 är inte bara ett av andra världskrigets många vrak kring Malta, men bär också en rik historia som sträcker sig tillbaka till första världskriget.

Vrakets Placering och Struktur

Placerad i Marsamxetts hamn nära Manoel Island, vilar X127 på en sluttning – med fören på endast 5 meter och aktern sjunkande djupt ner till 22 meter. Det unika med detta vrak är att det är lättillgängligt med dykning direkt från strandkanten.

X127: En Resa Genom Tiden

Byggd 1915 för den brittiska flottan, tjänade HMS X-127 ursprungligen under första världskriget som en 24 meter lång landstigningsfarkost. Över åren genomgick hon förvandlingar, först omvandlad till vattentändare och därefter till bränsletändare. Hennes sista öde var att sänkas den 6 mars 1942.

Mysteriet kring Vrakets Identitet

Under många år var vrakets verkliga identitet ett mysterium. Dykare kallade det ofta för Carolita eller Coralita, antagande att det var en simpel pråm. Men en undervattensundersökning 2003 ledde till första identifieringen som X-131. Först 2006 bekräftades dess rätta identitet som X-127.

Vart Kan Man Dyka på Malta?

För dem som är intresserade av grunda vrakdyk är X127 ett utmärkt val. Malta erbjuder också andra grunda vrak som HMS Maori, Tug 2, Tug 10, St. Michael och Patrol Boat P31, vilka alla erbjuder unika dykupplevelser och historiska insikter.