EKONOMI

Jämför & hitta Bästa Elpriset – Hitta det bästa elavtalet

Så får du lägsta elpriset

Nu är det hög tid att se över ditt elavtal. Topp10 guidar dig till hur du byter till, och hittar, bästa elpriset

1️⃣Skellefteå Kraft – trygga elbolaget
✅ Fast avgift: 36 kr / månad
✅ Påslag: 0.060

2️⃣
Bästa elpriset

Med en prisjämförelsesida tillgänglig för el kan du ändra din elräkning på bara 5-10 minuter. Det är bäst att ta kontroll över situationen själv och se till att få en affär i början. Hans Broberg på Konsumenternas energimarknadsbyrå avråder också från att skynda på avtal när elbolaget kontaktar dig på telefon eller på gatan. – Då vet du ofta inte vad du betalar nu, när ditt avtal går ut eller om det finns ett billigare alternativ. Du kan ställas inför en dubbelaffär eller inte den bästa affären, sa han.

Se över ditt el pris ofta

Den som inte aktivt gör ett val, till exempel vid flytt till ny bostad, hänvisas automatiskt till elhandelsföretaget. Då betalar du ett evighetspris, vilket är ett rörligt el pris som följer utvecklingen av elhandeln, men är långsammare än ett protokoll med rörliga priser. Om inget annat meddelas är priset, även känt som ordinarie pris, löspris eller angivet pris, vanligtvis det dyraste alternativet. Det kan vara 50 % dyrare än variabla, fasta eller hybridprotokoll. Detta avtal gäller tills du byter ut det mot ett annat avtal. Enligt Konsumentens Energimarknadsverk betalar närmare 16 procent av svenskarna ett permanent pris för sin el. De flesta av dessa människor bor förmodligen i lägenheter, där elräkningarna inte är lika höga, men de pengar som spenderas är onödiga. De som tjänar mest på avtalsändringar är fasta kunder.

Håll koll på avtalstiden

Om du redan har ett avtal om att byta bör du först kontrollera när det nuvarande avtalet löper ut. Om du byter innan det förfaller kan du bli tvungen att betala skadestånd, vilket kan använda upp alla fördelar med bytet. Elavtal har vanligtvis en till tre månaders uppsägningstid och många avtal förnyas automatiskt när de löper ut. Då måste du aktivt avboka det månader i förväg. Kontakta elbolaget du äger för att se när bindningstiden går ut och hur lång uppsägningstiden blir.

Rörligt eller fast?

Med ett fast avtal är priset fast. Då vet du vad priset per kWh är för avtalsperioden, som kan variera från 6 månader till flera år. Fördelen är att du är skyddad från prishöjningar, nackdelen är att du går miste om prissänkningar. Men enligt Tindra sten på elskling.se är det en myt att det är bäst att bunta ihop elpriserna på sommaren. Rörliga elpriser följer prisutvecklingen på elbörsen Nordpool, vilket gör att priserna kommer att stiga och sjunka. Det är svårt att ge direkta råd om vad som är bäst, och det varierar från år till år. Därför är det allmänna rådet att välja den produkt som passar din egen ekonomiska situation bäst. Den som är ekonomiskt mindre lönsam och behöver veta den exakta kostnaden varje månad bör välja ett fast pris. De med ekonomier som klarar lite högre avgifter kan ibland välja rörliga. Du kan också välja ett hybridprotokoll, som till hälften är begränsat och till hälften föränderligt.

Pris per timme

Elkunder har sedan en tid tillbaka kunnat teckna avtal om att beräkna sin elanvändning på timbasis och från och med maj 2020 kan du även jämföra det billigaste timprisavtalet i Elpriskollen. Det sparar pengar, men enligt Hans Broberg på Konsumenternas energimarknadsbyrå är det bara för den som är intresserad och har möjlighet att lägga tid på att spåra elpriser. Dessutom ska det vara möjligt att flytta förbrukningen till tider då elpriserna är som lägst, till exempel genom en ackumulatortank som lagrar varmvatten. Annars kan det till och med bli dyrare för konsumenterna.