FAKTA

Konstiga och lite glada fakta om Färöarna – visste du det?

Beläget mitt i Nordatlanten, bara en och en halv dags kryssning från det europeiska fastlandet, är Färöarna omgivna av 1 289 kilometer kustlinje. Inget land ligger mer än fem kilometer från havet.
Färöarna är kända för milda vintrar och svala somrar, och att kryssa fjordarna erbjuder en spektakulär natur under alla årstider.
Naturen har en obeskrivlig betydelse här, och dess inverkan på den lokala kulturen kan inte underskattas. Naturen är djupt rotad i dess invånares karaktär och tankesätt.
Befolkning Öarnas befolkning på cirka 52 000 är fördelad på 17 bebodda öar. Öarna är förbundna med varandra genom en mycket väl fungerande infrastruktur av vägnät, tunnlar och färjeförbindelser.
Färöingar är varma, generösa, vänliga och gästvänliga människor. De är informella, jordnära och har stor respekt för traditioner. En viktig egenskap hos Färöarna är deras öppenhet för turister. Färöarna är stolta över sitt land och sin kultur, och lokalbefolkningen strävar efter att visa besökarna det bästa som Färöarna har att erbjuda.

10. Färöiska flaggan

Färöiska flaggan

Sedan 2016 flaggar den officiella byggnaden med den färöiska flaggan istället för den danska.

9. Nyktra kvinnor

Färöiska kvinnor är de coolaste och de nyktraste i Skandinavien. Förmodligen för att det finns många kristna. Det verkar inte gälla män.

8. Rondell i tunnel

Eysturoyartunnilin tunneln

Färöarna har inte mindre än tre tunnlar som går under havet mellan öarna. Dessa byggdes från 2000 till 2020. Eysturoyartunnilin-tunneln mellan Streymoy och Eysturoy-öarna innehåller en rondell ut i havet.
Det finns också många vanliga tunnlar genom Färöarnas berg. Delvis två körfält med möjliga möten. Med hjälp av ett trafikljus, mer enkelfil med mötesplats i fjällen eller på enkelriktad väg. Som svenskt vägbygge.

7. Alla dödsannonser läses upp i radio

Den enda radiostationen på Färöarna spelade kristen musik? Sen hörde jag det. Efter ett tag insåg jag att de måste vara dödsannonser. Ja, alla dödsannonser läses på radio två gånger om dagen.

6. Fisk

Fiske är en viktig näring i skärgården. 97 % av exporten är skaldjur eller vattenlevande produkter. De vill inte att Bryssel ska besluta i så viktiga frågor.

5. Fler får än människor

80 000 får lever på Färöarna.

4. Havsnära

Färöarna Ö

På Färöarna är du aldrig mer än 5 km från havet, var som helst i skärgården.

3. Språk på Färöarna

Färöiska är deras modersmål, men alla färöingar talar också danska. De förstår även andra nordiska språk. De flesta av de unga färöarna bytte till engelska när de upptäckte att vi hade svårt att förstå danska, men den äldre generationen sa att så fort de hörde att vi var svenskar bytte jag till den utmärkta skandinaviska.

2. Världens minsta huvudstad

Världens minsta huvudstad

Med en befolkning på 12 000 kallas huvudstaden Torshavn vanligen för ”världens minsta huvudstad”.

1. Fler öar, mindre människor

Färöarna består av 18 öar, varav några är glest befolkade. Vad sägs om 10 invånare i Stora Dimun, 16 invånare i Mykines och 19 invånare i Hestur? Totalt bor 52 000 människor på Färöarna.

Färöarnas politik

Den lagstiftande församlingen, Färöarnas parlament, är Färöarnas högsta organ.

  • Nationaldag: 29 juli (Ólavsøka)
  • Styrelseskick: Självstyre – inom kungariket Danmark
  • Parlament: Lagtinget (33 platser)
  • Medlemskap i EU: Nej
  • Medlemskap i Nato: Sedan 1949 (på grund av det danska medlemskapet)
  • Statsöverhuvud: Drottning Margrethe II
  • Regeringschef (september 2019): Bárður á Steig Nielsen (Sambandsflokkurin)