LIVSSTIL

Säker på när det är dags för däckbytet?

DÄCK · Topp10.info påminner trafikanter om viktiga datum för byte av däck.

Med september nästan bakom oss och en förhållandevis mild månad i bagaget, kan vinterdäcksbytet kännas som en avlägsen tanke. Men för de som vill vara förberedda när kylan sätter in är det viktigt att notera dessa datum.

1 oktober till 15 april:

Under dessa månader har du rätt att använda dubbdäck. Utanför dessa datum är dubbdäck inte tillåtna, om det inte råder eller förväntas råda vinterväglag.

1 december till 31 mars:

Denna tidpunkt markerar när vinterdäck är obligatoriska om vinterväglag råder. Vinterväglag definieras som när det uppträder snö, is, snöslask eller frost på någon del av körbanan. Polisen är den myndighet som bestämmer om det råder vinterväglag där du befinner dig.

Vad innebär vinterdäck?

Vinterdäck kan vara både dubbade och de odubbade friktionsdäcken. De sistnämnda kan användas under hela året. För båda däcktyperna gäller kravet att de ska ha ett mönsterdjup på åtminstone 3 millimeter.

Ett särskilt meddelande till Göteborgsbor:

Tänk på att dubbdäck inte är tillåtna på Friggagatan och Odinsgatan. Det enda undantaget är om du cyklar eller kör en moped klass II – då kan du fritt använda dubbdäck överallt i staden.