FAKTA

Trevligt hemmakontor i fem steg

Att jobba hemma har av flera anledningar blivit allt vanligare och många ser det som en trend som är här för att stanna. Oavsett vad man själv känner inför att arbetsplatsen flyttat in i hemmet är det av största vikt att göra hemmakontoret så trevligt och mysigt som möjligt! Det finns några viktiga punkter att checka av för ett lyckat arbetsliv hemma.

  1. Ergonomi är det viktigaste av allt. Oavsett hur du inreder rent estetiskt kommer den mysiga känslan aldrig stanna länge om du sitter ihopsjunken på en dålig stol vid ett bord med fel höjd. Du behöver ett bra skrivbord – se till att du ställer samma krav på ergonomin som du skulle göra på ett vanligt kontor.

2. Avskildhet, så långt det är möjligt, är också viktigt för att kunna arbeta effektivt och harmoniskt i ett hemmakontor. Här kanske du behöver göra tuffa prioriteringar – har du tillgång till ett extrarum så inrätta ditt kontor där, oavsett hur viktigt du tycker det är att kunna ha gäster som sover över.

3. Växter gör att ett rum känns levande. Det finns även många växter som faktiskt kan hjälpa till att förbättra luftkvaliteten i rummet de står i. Om du inte redan är en växtälskare kan du satsa på lättskött, man blir absolut gladare av en levande garderobsblomma än en vissen Dr Westerlund-pelargon.

4.Belysning är också A och O i alla rum, inklusive hemmakontoret. Det som skiljer ett arbetsrum från exempelvis ett vardagsrum är att du har flera olika behov av belysning, både starkare arbetsbelysning och stämningsgivande punktbelysning. Det rekommenderade antalet ljuskällor i ett rum brukar sägas vara runt åtta stycken, så är du sugen på att shoppa lampor har du all anledning!

5. Kaffe! Nu kommer teälskare landet runt att protestera högt, men kaffe är för många helt synonymt med arbete. Prioritera ditt kaffe och satsa på kvalitet och en god smak. Njut av att slippa jobbets kaffemaskin och gå all-in på nymalda bönor! Och okej då, föredrar du att dricka te så ska du naturligtvis gå in i det med samma inställning.