LIVSSTIL

Världens största diamant

Ingenting fascinerar mer än en diamant. Från sin form och storlek till dess anmärkningsvärda förmåga att fånga ljuset är en diamant så mycket mer än en dyrbar sten. Den är en del av en enastående historia. Vi ser tillbaka på världens mest kända diamanter som någonsin upptäckts av människan.

5. 968,9 kartat Star of Sierra Leone

968,9 karat Sierra Leone – diamanten upptäcktes av gruvarbetare den 14 februari 1972 i Diminco-alluvialgruvorna i Koidu- området i Sierra Leone . Det rankas som den femte största ädelkvalitetsdiamanten som någonsin upptäckts.

4. 995.2 karat – The excelsior

Excelsior, som upptäcktes 1893 i Jagersfonteingruvan i Sydafrika, är den fjärde största sten som någonsin hittats, och väger 995 karat. Den hade en blåvit färgton och en ovanlig form – platt på ena sidan och med en topp på den andra sidan. Detta gav inspiration till diamantens namn Excelsior som betyder högre. Den delades upp i 21 polerade ädelstenar.

3. 1 098 karat

Diamantföretaget Debswana har meddelat upptäckten i Botswana av en 1098-karats sten som den beskrev som den tredje största i sitt slag i världen.

Företagets tillförordnande verkställande direktör Lynette Armstrong överlämnade stenen, som hittades den 1 juni 2021, för landets president, Mokgweetsi Masisi.

2. 1 109 karat – Lesedi La Rona

Lesedi La Rona som betyder ”vårt ljus” på Botswanas Tswana-språk och upptäcktes av Lucara Diamond Corp i en gruva i Botswana i november 2015. Stenen är på 1 109 karat. Det är den största diamanten som har upptäckts under åtminstone de senaste 100 åren och är den andra största diamanterna som har hittats.

1. 3 106 karat – The cullinan

Cullinan diamanten är värden största diamant av ädelstenskvalitet som någonsin hittats. Den hittades i januari 1905 och uppkallades efter Sir Thomas Cullinan, grundare av gruvan Premier Mine. Den vägde 3106 carat och delades upp i nio stora ädelstenar, 96 mindre stenar och cirka 19,5 carat råstensbitar. De två största ädelstenarna avsattes för Englands riksregalier. Kung Edward köpte en av de stora ädelstenarna till drottning Alexandra. Transvaalregeringen köpte resterande stenar och bitar och gav de övriga sex stora ädelstenarna till Queen Mary år 1910.