VÄRLDEN

Fem faror för ett nytt bra år 2023

Covid, inflation, Ukraina, Kina och avtagande tillväxt. Fem scenarier som hotar de globala marknadsutsikterna till 2023.
Ständigt hög inflation och hög osäkerhet kring utvecklingen av Covid-situationen.
Två allvarliga hot mot ekonomin och samhället till 2023 – men inte de enda, som Bloomberg granskar det kommande året.
Optimister tror att centralbankerna kommer att vända sig till räntor, Kina kommer att ta sig ur Covid-isoleringen och kriget i Ukraina kommer att upphöra.
Andra, konstaterar Bloomberg, är inte redo att ta något för givet före 2023, men ser fem stora hot.

Inflationen

Obligationsmarknaden förväntar sig att inflationen kommer att falla inom 12 månader”, säger Matthew McLennan från First Eagle Investment Management.
Det här kan vara ett stort misstag, säger han.
”Det finns en verklig risk att lönetillväxt och tryck på utbudssidan som högre energikostnaderna kommer att fortsätta att höja konsumentpriserna”, konstaterar McLennan.

Istället kan vi ha en trickle-down-effekt när aktier och obligationer fortsätter att falla, dollarn tappar styrka och tillväxtmarknaderna är dämpade. Dessutom påpekar han att lågkonjunkturen utlöses av högre lånekostnader.

Ukraina

Om kriget eskalerar och Nato blir mer direkt involverat i fientligheterna och sanktionerna förstärks, skulle det vara ganska negativt”, säger John Vail, chefsstrateg för globala marknader på Nikko Asset Management.
Sekundära sanktioner mot Rysslands handelspartner som Indien och Kina. skulle förstärkas effekten av nuvarande restriktioner vid en kritisk tidpunkt för den globala ekonomin, tror han Vail.
”Detta skulle orsaka en stor utbuds chock för världen när det gäller mat, energi och andra produkter som gödningsmedel, vissa metaller och kemikalier ”, säger Vail.
Ett ännu mer oroande scenario skulle vara Rysslands användning av ett taktiskt kärnvapen, ett hot som verkar avlägset men inom möjlighetens område.

Kina

Marcella Chow, global marknadsstrateg på JP Morgan Chase, varnar för risker förknippade med utvecklingen av Covid. Kinas börsuppgång är fortfarande bräcklig, och om den bryter kommer efterfrågan på råvarumarknaderna, särskilt industrimetaller och järnmalm, också att minska.

Tillväxtmarknaderna 2023

Många investerare ser en svagare dollar och lägre energikostnader 2023, två faktorer som skulle lätta på trycket på tillväxtmarknaderna. Vi kan vara inne för ytterligare ett år av kämpande tillväxtmarknader”, säger Shane Oliver, chef för investerings strategi och finans på AMP Services Ltd.
Situationen kan vara särskilt akut för tillväxtmarknads regeringar, som kan hamna i ännu mer skulder om dollar går ”fel”.

CovidCorona

En mer smittsam eller dödlig variant av Covid-19, eller om nuvarande versioner håller längre, kan båda börja störa försörjningskedjorna igen, orsaka inflation och sakta ner ekonomisk aktivitet.
”Vi tror att makroekonomisk tillväxt skulle märkas mest i större ekonomier och länder som är mer beroende av handel”, säger JP Morgan’s Chow.