KULTUR & NÖJE

Är du sugen på en fika? – Stockholms bästa bagerier

Vi svenskar är en av världens största kaffe älskare och som ni vet älskar vi kaffe. Det är ingen överraskning att vi har myntat vår egen term för att dricka kaffe eller te med läckra bakverk. Stockholm har gott om kaféer för ett fluffigt Wienerbröd.

6. Haga Tårtkompani & Bageri

Klassiska Haga Tortkompani och Bagheri, en fast favorit hos många ortsbor, har öppnat sin nyaste filial i Petrus gamla anläggning på Swedenborgsgatan, Mariatorget. Idag finns Haga på flera orter i Stockholm. Kom hit för bakverk och bröd med naturliga råvaror från svenska bönder och mejerier.

Adress: Swedenborgsgatan 4B

5. Bullar och bröd

Riktigt smör, ekologiska och naturliga smaker! Ägaren Gabriel di Grado vann titeln Årets bagare 2015. Bullar och bröd från golv till tak och smakfulla industriella interiörer kompletteras av handmålade skyltar och massiva betongbänkar. Surdegsbrödet bakas i stenugn och det söta brödet är en uppfinningsrik skapelse. Om du är här för lunch, prova bageriets varma smörgåsar

Adress: Valhallavägen 65

4. Lillebrors Bageri

Det är inte ovanligt att det bildas 10 ringvägar vid Lillebrors på Rörstrandsgatan. Vackra ekologiska surdegsbröd med krämiga sockerrullar, läckra smörrullar, wienerbröd med jordgubbar, tallskott, syren, maskros/honung, fläderblom/citronsmak och mycket mer!Sisonsbakat godis sprids.

Adress: Rörstrandsgatan 10

3. Granero Bakery

Kanelbullar

Ett av Stockholms bästa caféer har öppnat i Nora Djurgårdsstans unika industriella miljö. Kolla in de välvda fönstren, tegelväggarna, rustika trä- och rottingmöbler och bohemiska industritak. Bagerichef Per Mattsson har erfarenhet från både Vetekatten och NK Bageri.

Adress: Tengelinsgatan 1

2. Fosch Artisan Patisserie

Fosch ägs och drivs av kreativa fransmannen Damien Foschatti och naturälskande Gottlander Malin Ekland. Här hittar du en speciell kärlek och passion för hantverk och anständiga råvaror. Surdegsbröd bakas med ekologiskt mjöl som Warbro Kvarn och Labans Kvarn, och till efterrätt serveras svenska frukter och bär. Välj ett urval av traditionella svenska och franska bakverk och desserter gjorda av de renaste råvarorna. Foch på Leutnantsgatan är inredd i svartvita toner och har industrifönster. Missa inte lunchen med grillade smörgåsar, soppor och sallader.

Adress: Löjtnantsgatan 8

1. Stora Bageriet

Foto: Stora Bageriet

Stockholms äldsta bevarade industribyggnad har fyllt flera funktioner genom åren, inklusive bageri, spritbutik och vapenhus. Så om de beslutade sig för att återöppna bageriet på Scenkonstmuseets område idag, skulle namnet utan tvekan vara detsamma: vitkalkade väggar, träbord och stolar och rutiga golv. Gå in i en stor lokal med kakel. Stora Bageriet är en klassiker, det smörade brödet är knaprigt och croissanten tunn. Ska jag nämna att det mesta är ekologiskt och gjort på säsongens råvaror?

Adress: Sibyllegatan 2