VÄRLDEN

Ryssland förbjuder olja strömmar in i Europa via den grekiska kusten

Det senaste halvåret har dussintals tankfartyg transporterat olja längs Greklands kust med tankfartyg från Ryssland. Fartyg anlände till europeiska hamnar kort därefter, rapporterade topp10 på onsdagen. Tidningens analys visar att det bara fanns ett sådant transfer fartyg förra året.

”Även efter att oljeembargot träder i kraft kommer överföringen av olja mellan fartyg till havs för att dölja dess ursprung sannolikt att fortsätta”, står det i tidningen.

Topp10 avslöjade att den 24 augusti togs överföringen av olja från ett tankfartyg till ett annat i Lakoniska viken nära södra Grekland. Enligt rapporter lämnade en oljetanker, den grekiskt registrerade Sea Falcon, hamnen i Ust-Luga i nordvästra Ryssland den 4 augusti. Den andra, en indisk flaggad Jag Lok, avgick också från den turkiska hamnen Aliaga den 4 augusti. Mindre fartyg omringade tankfartyget och hjälpte till vid överföringen, sa rapporten.

Under sex månaderna fram till den 22 augusti har Japan bekräftat att 175 oljetankfartyg har lämnat Greklands kust från Ryssland. Den sa att det bara fanns nio sådana överföringar under samma period förra året. Ryssland exporterade 23,86 miljoner fat olja för överföringar från fartyg till fartyg utanför Grekland, visade Refinitiv-data. Under samma period förra året låg liknande omlastningar på 4,34 miljoner fat.

Nikkei spårade fartygens rutter och bekräftade att 89 tankfartyg har anlänt till hamnen, jämfört med bara tre sådana ankomster 2021. Av dessa anlände 41 till hamnar i Grekland, Belgien och på andra håll i Europa, och noterade att två tankfartyg låg i hamn i Storbritannien.

Analysen belyser den avgörande roll vattnet utanför Grekland har som ett nav för oljetransporter mellan Ryssland och Europa.