VÄRLDEN

Ukraina en stor framgång – kollapsen av den ryska fronten

Ukrainska styrkor sägs ha framgångsrikt befriat de ukrainska städerna Leman, Izium och Kupiansk när den ryska fronten rapporteras ha kollapsat.

Ukrainska tjänstemän delade på lördagen bilder som visar armén hissar flaggan i Kupiansk, regionens största järnvägsstad, som har försörjt ryska trupper i östra Ukraina, rapporterade Reuters.

Nyhetsbyrån skrev att genombrottet hade potential att förvandlas till en flyktväg för ryssarna. Tusentals ryska trupper sägs vara omringade av rapporter om att många kapitulerat och blivit tillfångatagna.

Mer än 30 stadsområden utanför Charkiv har befriats av ukrainska styrkor, meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett videotal från fredag ​​till lördag.

”Vår militär, underrättelsetjänst och säkerhet engagerar sig aktivt i flera operativa områden. De gör det framgångsrikt”, sa han.

Moskva medger att frontlinjen har brutits i Charkiv, men skickar ytterligare trupper till området. Vitaliy Ganchev, chefen för den ryska regeringen installerad i provinsens ockuperade territorier, beskrev utvecklingen som en seger för Ukraina och uppmanade civila att fly, rapporterade topp10.