VÄRLDEN

Världens minsta länder

När vi pratar om många länder är de bilder vi är vana överflödiga: stora landområden, många vägar och byggnader och ett stort antal människor. Särskilt när man diskuterar landets befolkning, förväntar sig människor att antalet kommer att vara miljoner snarare än tiotusentals. Men i själva verket får vissa länder med små befolkningar sällan vår uppmärksamhet i nyheterna och sedan dess har inte många känt till deras existens. När du nämner namnet på ett stort land med så många människor som någon vanlig person på gatan, kommer han eller hon troligen att känna till sin existens och till och med dess plats. Å andra sidan, om du nämner en liten bit brittiskt territorium i Karibien för en vanlig person, så har han eller hon förmodligen inte något kunskapsområde som är tillämpligt på detta.

Här har vi gjort en lista på värdens minsta länder.

10. Amerikanska Samoa

Huvudstad: Pago Pago
Yta: 199 km²
Befolkning: 55 312

Amerikanska Samoa är självstyrt men har koppling till USA

9. St Kitts och Nevis

Huvudstäder: Basseterre, Charlestown
Yta: 261 km²
Befolkning: 52 834

Vandra till kanten på en vilande vulkan, simma med havssköldpaddor och blicka ut över havet från en 1700-talsfästning i denna lilla önation i Västindien.
Den lilla vulkanön Saint Kitts i Karibiska havet, som även kallas för Saint Christopher, lockar besökare som vill ägna sig åt sportdykning och upptäcka de vackra strandvikarna. Saint Kitts var en gång en koloni som tillhörde de franska och brittiska imperierna, men är nu tillsammans med grannön Nevis en självständig stat.

8. Nordmarianerna

Huvudstad: Saipan
Yta: 477 km²
Befolkning: 58 798

Nordmarianerna, är ett amerikanskt autonomt samvälde i ögruppen Marianerna i västra Stilla havet

7. Marshallöarna

Huvudstad: Majuro
Yta: 181,3 km²
Befolkning: 59 894

Marshallöarna är en formellt Republiken i norra Stilla havet.

6. Monaco

Yta: 202 ha
Befolkning: 39 753

Monaco är en mikrostat med konstitutionell monarki belägen vid södra Frankrike i Västeuropa. Monaco ligger på Franska rivieran vid Liguriska havet en del av Medelhavet.

5. Liechtenstein

Huvudstad: Vaduz
Yta: 160 km²
Befolkning: 38 384

Liechtenstein är en självständig konstitutionell monarki i Alperna i Centraleuropa som är belägen mellan Schweiz och Österrike.

4. San Marino

Huvudstad: San Marino
Yta: 61,2 km²
Befolkning: 33 860

San Marino är en republik belägen på Apenninska halvön i södra Europa som är helt omsluten av Italien. San Marino är en av Europas mikrostater. Dess invånare kallas sanmarinier. San Marino har världens femte längsta förväntade genomsnittliga livslängd på 83,4 år.

3. Palau

Huvudstad: Ngerulmud
Yta: 459 km²
Befolkning: 18 028

Palau är en ö stat i Stilla havet 800 km öster om Filippinerna och 3 200 km söder om Tokyo. År 1978, efter tre decennier som en del av FN:s förvaltarskap, valde Palau självständighet i stället för att bli en del av Mikronesiens federerade stater

2. Tuvalu

Huvudstad: Funafuti
Yta: 25,9 km²
Befolkning: 11 646

Nio öar i Stilla havet bildar den här lilla nationen Tuvalu. Öarna är små och höjer sig knappt fem meter över havet. Oron är därför stor för att landet ska försvinna om havsvattennivån stiger till följd av klimatförändringarna. Tuvaluanerna lever i huvudsak av att odla och fiska till husbehov. En viktig inkomstkälla är internetdomänen .tv, som ett företag i USA har betalat en rejäl summa för att få använda.

1. Vatikanstaten

Area: 0,44 km²

Värdens minsta land hittar du Italien insprängt mitt i hjärtat av Rom, den mest berömda i Vatikanstaden är givetvis ingen mindre än självaste påven. Hela staten är i princip en enda stor turistattraktion och mängder med turister flockas för att besöka Peterskyrkan och kika på Sixtinska kapellet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *