LIVSSTIL

Se upp nu! Finn de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

Orolig för hög elräkning nu när elpriset skjuter i höjden? Här är prylarna du ska hålla koll på om du vill undvika en elprischock! De värsta eltjuvarna är de du minst anar! 

5. Handdukstork

Det är lätt att glömma att stänga av handdukstorken, och står den på oavbrutet kan den dra så mycket som 650 kWh ca 900kronor per år. Häng upp handdukarna på ett torkstativ istället, så slipper du det bekymret!

4. Golvvärme

Visst är dess golvvärme väldigt bekväm och bra, men den drar mycket el. Använd den därför med försiktighet och stäng av den när du inte är hemma. Om vädret är kallt, välj tofflor!

3. Hemelektronik i stand by-läge 

TV-apparater, datorer och annan hushållselektronik i standby-läge förbrukar mycket mer ström än du tror – det förbrukar faktiskt 10% av alla hushåll i Sverige! Laddare för mobiltelefoner och andra prylar drar ström så länge de är inkopplade i uttaget. Därför är det klokt att ansluta nätsladden till grenuttaget och stänga av den när du inte använder prylen

2. Varmvatten

Att bada och duscha under lång tid drar mycket energi eftersom det går åt mycket varmvatten. Genom att duscha i fem minuter istället för en kvart kan du spara cirka 600 kilowattimmar cirka 850 SEK)per person och år. Vid tvätt, försök att fylla tvättmaskinen med vatten så mycket som möjligt, försök om möjligt tvätta på lägre temperatur, så att det blir mer skonsamt mot kläderna.

1. Element

Att minska värmen har stor inverkan på elräkningen! Sänker du bara temperaturen med 1 grad kan dina uppvärmningskostnader sänkas med cirka 5 %. I rum som du inte använder ofta kan du minska värmen ytterligare. Se också till att möblerna inte blockerar elementen så att värmen kan cirkulera bättre i rummet.

Tips: Byt ut den gamla maskinen och glödlampan!

Elförbrukningen i moderna kylar, frysar och tvättmaskiner skiljer sig mycket från elräkningarna som hängt runt halsen i decennier. Om du inte har möjlighet att byta ut dem nu är att sänka elkostnaderna en lönsam investering i längden. Du kan också spara mycket el genom att byta ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor!