LIVSSTIL

Köp nu! Bästa hem larmet i sommar

Spikat på dina sommar planer! Du kanske reser utomlands för första gången på länge eller tillbringar semestern hemma i Sverige, men har du vidtagit åtgärder för att skydda ditt hem från inbrott och brand när du är borta? Vare sig du vill njuta av Greklands stränder eller bohuslänska klippor är det viktigt att du tänker på att säkra ditt hem innan du åker på semester. När många människor har ledigt från jobbet finns det gott om övergivna hus på landsbygden. Det finns dock smarta åtgärder som du kan vidta för att göra ditt hem mindre sårbart för inbrott och förebygga bränder.

10 sätt att säkra hemmet i sommar

1️⃣ Lås fönster och dörrar Se till att fönster och dörrar är låsta. Ungefär hälften av alla inbrott sker genom dörrar. Det är bra att installera försäkrings godkända dubbellås på ytterdörrar, källardörrar och balkongdörrar. Glöm inte heller att låsa garage och skjul.

2️⃣ Prata med dina grannar. Det är en bra idé att prata med dina grannar och berätta hur länge du kommer att vara borta. Du kan också fråga om de kan hjälpa dig att tömma brevlådan eller lägga sopor i soporna.

3️⃣ Bevaka ytterdörren. Om du hittar tejp eller gips på ytterdörren eller en pinne som sitter fast mellan dörren och karmen, ring polisen. Kriminella använder ofta detta för att spåra om någon befinner sig i huset.

4️⃣ Förvara inte reservnycklar under dörrmattan. Detta är en klassiker, men behöver nämnas. Under dörrmattor (eller där barn lätt kan hitta dem) och öppna fönster är de första ställena som inbrottstjuvar letar efter när de kollar brevlådor. Skapa inte en miljö som är onödigt inbrotts vänlig.

5️⃣ Ta in viktiga saker utanför. Gör ditt hem mindre attraktivt genom att rensa bort dyra saker som står utanför. Dyra grillar och gasol brännare är attraktiva föremål som brottslingar snabbt kan ta ut. Om det finns färre dyra föremål framför huset är frestelsen för tjuvar att ta sig in i huset mindre.

6️⃣ Koppla ur kaffe maskinen och kontrollera den. Enkelt, men absolut nödvändigt. Elektriska apparater är den näst största orsaken till bränder i hemmet, efter mat och redskap på spisen. Det kan vara allt från laddare, tv-apparater, luftfuktare osv. Koppla ur apparater och laddare innan du åker.

7️⃣ Brandskydd i hemmet. Det är viktigt att skydda oersättliga värdesaker som konstverk, fint vin eller din mormors vigselring, inte bara för att förhindra stöld utan också för att skydda dem mot brand. Se till att rökdetektorerna fungerar, stäng av kaffe maskinen när du åker på semester, och en optisk rökvarnare som är kopplad till en bemannad larmcentral dygnet runt kan vara en stor fördel. Detta gör att larmcentralen kan upptäcka rök och brand i ett tidigt skede, även om du är på semester eller borta en kortare tid. Vid behov kallas brandkåren eller säkerhetsvakter in för att hantera situationen.

8️⃣ Regelbunden inspektion av elektriska system Felaktiga elektriska system är också en av de vanligaste orsakerna till bränder i bostäder. Sådana bränder orsakas ofta av felaktig installation, bristande underhåll eller överbelastning. Det är därför lämpligt att regelbundet kontrollera att kontakter, kopplingar och säkringar inte alstrar värme. Detta är särskilt lämpligt om du planerar att ta en längre semester och inte har kontrollerat systemet på ett tag. Om du är osäker på situationen är det en bra idé att be en kvalificerad elektriker att kontrollera ditt gamla elsystem.

9️⃣ Använd din mobiltelefon för att tända ljuset. Inbrottstjuvar undviker ett hus om det ser ut som om det finns någon i huset. Med Sector Alarms smarta hem lösningar och smarta kontakter kan du enkelt styra belysningen var du än befinner dig. Låt lamporna vara tända i hemmet under natten och stäng av dem från appen innan du går och lägger dig.

🔟 Hemlarm. Installera ett hemlarm som är anslutet till en larmcentral och kom ihåg att aktivera det. De flesta inbrottstjuvar kommer att välja ett annat hem bara för att de ser en skylt som visar att det har ett trådbundet larmsystem som övervakas av kameror.