KULTUR & NÖJE

Historien om Sverige”: En Monumental SVT Dokumentärserie

Storslagen Premiär

Den 5 november markerar starten för SVT:s ambitiösa projekt ”Historien om Sverige”. Denna episka dokumentärserie kommer att sända tio timslånga avsnitt som belyser Sveriges fascinerande resa från istiden till nutid. Genom dramatiska rekonstruktioner återupplever tittarna avgörande ögonblick och möter historiska gestalter.

En Historisk Kraftsamling

Som den mest omfattande historiesatsningen i SVT:s historia har projektet samlat över 300 experter för att säkerställa historisk noggrannhet, och ett imponerande antal av dem kommer att dela med sig av sin kunskap i serien. Med en armé av 1 500 statister återskapas historiens vingslag. Produktionsledet av Patrick Bratt och Björn Wahren, med Simon J. Berger som berättarröst och Ludwig Göransson tillsammans med Per Gunnar Juliusson som kompositörer till ledmotivet, förenar serieprojektet talang och passion.

Berättarens Perspektiv

Simon J. Berger, seriens berättare, uttrycker sin entusiasm över att få vägleda tittarna genom Sveriges historia: ”Att dyka ned i det förflutna och utforska de händelser som har format vårt samhälle är en ära. Jag ser fram emot att föra tittarna längs en tidsresa genom vår lands historia.”

Tidsresan Börjar i Stenåldern

Resan inleds i stenåldern med stora förändringar där serien utforskar de första människornas liv. Deras ritualer och den dramatiska övergången till jordbrukslivet. Det första avsnittet lovar att ge en fascinerande inblick i våra förfäders livsvillkor.

Serieupplägg och Sändningsdatum

Serien kommer att sändas i två delar. De inledande fem avsnitten visas under november och december och täcker perioden fram till år 1560. Efter en paus återupptas serien den 14 januari 2024 med de avslutande fem avsnitten.

Ett Kulturellt Samarbete

SVT går hand i hand med museer och andra kulturinstitutioner för att fördjupa intresset för svensk historia. Denna samverkan syftar till att inspirera en rörelse som värderar och utforskar vårt förflutna.

Statens Historiska Museer: Ett Samverkansnav

Statens historiska museer står som en av de stolta samarbetsparterna, där Magnus Hagberg, överintendent, betonar institutionens engagemang för att väcka intresse för historia i samband med serien: ”Vårt samarbete med SVT är en del av vårt uppdrag att göra historien tillgänglig och intressant för alla.”

Den här texten erbjuder en översiktlig och strukturerad presentation av SVT:s dokumentärserie ”Historien om Sverige”, framhäver dess ambition och skapar intresse inför premiären och kommande avsnitt.

Faktablad: ”Historien om Sverige” Dokumentärserie

Inspelningsomfattning:

  • ”Historien om Sverige” är ett omfattande dokumentärprojekt som filmades på inte mindre än 200 olika platser spridda över Sveriges rike.
  • Inspelningen sträckte sig över ett och ett halvt år, från hösten 2021 till sommaren 2023, för att detaljrikt återskapa landets rika historia.

Medverkande:

  • Serien väcks till liv av hela 1 500 statister som återger historiska händelser och personligheter, vilket ger en autentisk känsla av att vara där när historien utspelade sig.
  • Ett panel av cirka 300 experter har säkerställt att varje detalj är korrekt återgiven. Av dessa deltar 100 experter framför kameran, vilket berikar serien med djupgående kunskap.

Berättelse och Musik:

  • Skådespelaren Simon J Berger är seriens berättarröst, en länk mellan det förflutna och nutiden, guidar tittarna genom tidsepokerna.
  • Musikens toner sätts av kompositörerna Ludwig Göransson och Per Gunnar Juliusson som skapat ledmotivet, medan Joel Danell och Edvin Kunze Nahlin har komponerat den övriga musiken, vilket bidrar till seriens atmosfäriska djup.

Kulturellt Samarbete:

  • En nationell samverkan har etablerats där museer bibliotek och andra kulturinstitutioner har varit involverade i projektet. Vilket stärker seriens kulturella förankring och bredd.

Denna komprimerade information ger en snabböversikt över ”Historien om Sverige” och de viktiga aspekterna som sammanför denna storslagna dokumentärserie.